PRVO IZBOR FIRMI, PA PRIJAVA GRAĐANA: Kada i kako mogu da konkurišu domaćinstva koja žele da dobiju subvencije za energetsku sanaciju

E. B. TALIJAN

13. 07. 2021. u 12:00

DOMAĆINSTVA koja žele da konkurišu za državne subvencije kako bi zamenila stolariju, grejni sistem ili ugradila fasadnu izolaciju treba da sačekaju da lokalna samouprava raspiše javni poziv za građane i da prethodno izabere kompanije koje će obavljati ovu vrstu radova.

ПРВО ИЗБОР ФИРМИ, ПА ПРИЈАВА ГРАЂАНА: Када и како могу да конкуришу домаћинства која желе да добију  субвенције за енергетску санацију

Foto M. Anđela

Pravo na finansijsku pomoć imaće žitelji 67 opština i gradova koji su ispunili uslove za realizaciju projekata energetske sanacije, čiji spisak su nedavno objavile "Novosti". Najavljeno je da se potpisivanje prvih ugovora sa građanim očekuje u toku sledećeg meseca.

Do tog trenutka ima još mnogo posla. Lokalne samouprave prvo moraju da usvoje pravilnike kojima se propisuju kriterijumi za dodelu subvencija građanima, a zatim izaberu firme koje će obavljati radove. Kako saznajemo u Ministarstvu, javni poziv za kompanije raspisale su samo Nova Crnja, Osečina i Kikinda.

Tek kada lokalne samouprave naprave spisak firmi i objave konkurs za građane, zainteresovana domaćinstva treba da odaberu jednu kompaniju. Prilikom prijave na javni poziv, pored ostalog, građani dostavljaju formular sa predračunom te firme. Na osnovu odobrenih prijava i faktura uplaćuju sredstva kompaniji za radove. Lokalna komisija će kontrolisati domaćinstva izlaskom na teren pre donošenja odluke o dodeli subvencija i nakon realizacije radova, kao uslov za isplatu sredstava. Ista procedura važi i za zgrade, a stanari će morati da obezbede saglasnost stambene zajednice, odnosno polovine stanara, ako žele da se prijave na javni poziv. Ukoliko žele da urade samo prozore u svojim stanovima, za to nije potrebna zajednička odluka.

Kako iz Ministarstva pojašnjavaju, kriterijumi za dodelu subvencija biće stanje postojećeg objekta, odnosno kvalitet stolarije, termičke izolacije, način grejanja i energent, kao i broj ukućana. Uz javni poziv biće priložen i obrazac koji će građani popunjavati o ovim karakteristikama.

Novosti

- Favorizovaće se domaćinstva koja imaju stolariju sa najslabijim termičkim karakeristikama - navode iz Ministarstva. - Na primer, više bodova će nositi drveni jednostruki prozor sa jednim staklom nego drveni dvostruki sa razmaknutim krilima. Za stolariju će se ocenjivati i način grejanja, a prednost će imati građani koji se greju na ugalj, jer će energetskom sanacijom smanjiti potrošnju i zagađenje.

Kod fasadne izolacije kriterijumi će se odnositi na postojeće stanje zidova, odnosno da li imaju termičku izolaciju ili ne, kao i energent koji koriste. Prednost će, opet, imati građani koji se greju na ugalj. Kako objašnjavaju za stambene zajednice će važiti isti uslovi, kao i za porodične kuće, ali će se ocenjivati stanje u većini stanova jedne zgrade.

PRAVILNICI

PRAVILNIKE koji propisuju kriterijume za dodelu subvencija građanima, do 9. jula usvojilo je više od 30 odsto lokalnih samouprava od ukupno 67 opština i gradova koje su ispunile uslove za realizaciju projekata energetske sanacije - kažu u resornom ministartsvu. - Ostali su zakazali sednice gradskih i opštinskih veća i skupština na kojima će to učiniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024