ZBOG NESPOSOBNOSTI BEZ DRŽAVNE POMOĆI: Projekat Zamene stolarije - Nekima problem procedure, a neki čekaju još povoljnije uslove

E. D. N.

30. 06. 2021. u 07:33

TOKOM prigodne svečanosti organizovane u Kraljevu, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je 25. juna predstavnicima 67 lokalnih samouprava iz čitave Srbije uručila ugovore za projekte energetske sanacije, koji su ispunili propisane uslove za državno učešće u realizaciji.

ЗБОГ НЕСПОСОБНОСТИ БЕЗ ДРЖАВНЕ ПОМОЋИ:  Пројекат Замене столарије - Некима проблем процедуре, а неки чекају још повољније услове

Foto G. Ćirović

U čitavoj Srbiji, međutim, postoji čak 174 grada i opština, pa je jasno da se "kvalifikovalo" tek nešto više od trećine. Ostali ili nisu bili zainteresovani, ili su im se isprečili proceduralni razlozi, ili - jednostavno - nisu umeli da dovoljno dobro pripreme dokumentaciju. Šta god da je u pitanju, na šteti će biti ponajpre njihovi žitelji, koji - bar do narednog konkursa - mahom neće moći da iskoriste pogodnosti koje je ponudila država.

Na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike grad Požarevac nije prošao, iako je za ove namene izdvojio 6,3 miliona dinara. Prijava iz srca Braničeva je odbačena kao neuredna, jer - kako je navedeno u obrazloženju - "nije podnet izvod iz budžeta za tekuću fiskalnu godinu, sa opredeljenim sredstvima za sufinansiranje mera energetske efikasnosti".

Foto D. Novković

Aleksandar Đokić

Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog okruga kaže da Požarevljani nisu imali vremena da usvoje rebalans budžeta i u njemu predvide neophodna sredstva.

- Građani, ipak, ne bi trebalo da budu razočarani, jer naredni javni poziv očekujem za oko tri meseca, a tada će se ispuniti svi propisani uslovi. Verujem da će Požarevac do tada povećati iznos koji je prvobitno planiran za ove namene - kaže Đokić i napominje da se sa njegove teritorije, od ukupno osam, javnom pozivu Ministarstva odazvalo pet lokalnih samouprava.

Osim Požarevca, to su još Malo Crniće, sa predviđenih pet miliona sopstvenog ulaganja, Žabari (tri miliona), Žagubica (milion) i Petrovac na Mlavi sa 500.000 dinara. Prihvaćene su samo prijave Žabara i Žagubice, dok su Malo Crniće i Petrovac prošli identično kao i Požarevac - iz istog razloga.

I Smederevci će ovog leta ostati uskraćeni za državne subvencije za zamenu stolarije, jer lokalna samouprava nije ni mogla da konkuriše zato što - kako objašnjava gradonačelnik Jovan Beč - nije imenovala energetskog menadžera, a to je bio jedan od uslova.

Smederevo ovu obavezu nije ispunilo, iako se godinama o tome priča, pa je 2013. započelo i usvajanje zakonske regulative na ovu temu. Posle ukidanja zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, što je ometalo proceduru ukoliko lokalna administarcija nije imala odgovarajuće kadrovsko rešenje, ovo je bilo još lakše ispuniti.

- Do kraja leta ćemo dobiti energetskog menadžera jer je odabrani kandidat uspešno završio obuku i predstoji procedura dobijanja neophodne licence - kaže Beč i najavljuje da će Smederevci propuštenu šansu, odnosno grešku ispraviti sopstvenim novcem. - Usvojili smo rebalans i za subvencionisanje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova opredelili 10 miliona dinara iz sopstvenog budžeta. Građani, dakle, neće biti oštećeni.

Ostaje, ipak, gorak ukus i žal što pomenuta sredstva - da je sve obavljeno na vreme - nisu bar dvostruko veća. Jer, Smederevu bi otprilike baš toliko sledovalo.

Sasvim drugačija je priča iz Novog Pazara, čija lokalna samouprava uopšte nije bila zainteresovana za konkurs Ministarstva energetike.

Iz Gradske uprave kratko poručuju da pripremaju dokumentaciju za narednu godinu, jer očekuju da će tada biti i veći budžet, a - tvrde - ima naznaka i da će se u čitav proces uključiti međunarodne organizacije. Podsećaju i na to da su žitelji Novog Pazara ove godine imali priliku da dobiju bespovratna sredstva za zamenu šporeta i kotlova na čvrsto gorivo pećima na pelet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju