ZAŠTITNA CENA JE SPAS: Proizvođači mleka iz Novog Sada poslali nadležnima dramatičnu poruku, troškovi veći od plaćenog litra

Z. GRUMIĆ

23. 06. 2021. u 22:22

ZBOG izuzetno teškog stanja domaćeg mlečnog govedarstva, prouzrokovanog niskom cenom sirovog mleka, od oko 30 dinara po litru, Udruženi proizvođači mleka u Srbiji zatražili su na današnjem skupu u Novom Sadu pomoć države. Oni zahtevaju uvođenje odgovarajuće zaštitne cene, kako bi bio sačuvan ovaj važan sektor u poljoprivredi.

ЗАШТИТНА ЦЕНА ЈЕ СПАС: Произвођачи млека из Новог Сада послали надлежнима драматичну поруку, трошкови већи од плаћеног литра

Mlekari na ivici propasti / Foto N. Karlić

U razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i drugih državnih institucija, organizovanom u prostorijama Privredne komore Vojvodine, proizvođači su istakli da cena mleka nije menjana šest godina, dok troškovi proizvodnje stalno rastu. To je proizvođače u Srbiji dovelo do "ivice bankrota".

- Predlažemo Vladi Srbije da budu uvedene vanredne mere u ovoj proizvodnji, čime bi bilo omogućeno utvrđivanje zaštitne cene mleka, kao i da se uspostave mehanizmi koji bi spasli našu proizvodnju od propasti - istakla je Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini.

Proizvođači su izračunali da cena mleka ne bi smelo da bude niža od 55 do 60 dinara za litar, kako bi proizvodnja koliko-toliko bila rentabilna.

- Ovo već duže vreme neodrživo i neizdrživo stanje može da reši jedino Vlada, odnosno nadležna ministarstva - dodao je predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa Džiburski. - Tražimo i da nam se hitno isplate sva zaostala davanja od države.

Pomoćnik minista poljoprivrede Nenad Katanić i šef kabineta ministra Marko Saranovac rekli su da bi krajem ovog meseca Skupština Srbije trebalo da donese novi Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji će omogućiti razne vrste intervencija, pa i one hitne, poput interventnih cena.

- Znamo da je situacija veoma teška i da ima mnogo problema, ali morate biti svesni toga da resorno ministarstvo ne može samo da donese takve odluke - rekao je Katanić. - Gde god su potrebna dodatna sredstva, neophodna je odluka ministarstava finansija i trgovine.

DATUM

NAČELNO je dogovoreno da oko 15. jula bude održan sastanak proizvođača sa predstavnicima resornog ministarstva o utvrđivanju nove minimalne cene mleka, pošto prethodno novi zakonski propis stupi na snagu.

- Sa Upravom za agrarna plaćanja razgovaramo o isplatama svega zaostalog - dodao je Saranovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)