JOŠ 800 RADNIH MESTA U KRAGUJEVCU: Tri inostrane kompanije otvaraju nove pogone u Šumadiji

V.N.

03. 04. 2021. u 15:46

NOVE proizvodne hale u Šumadiji otvoriće tri međunarodne korporacije „Janfeng“, „Vaker Noison“ i „IME-Autolift“, najavljuju iz Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

ЈОШ 800 РАДНИХ МЕСТА У КРАГУЈЕВЦУ: Три иностране компаније отварају нове погоне у Шумадији

Foto Arhiva

U proizvodnim pogonima Yanfeng-a, "Vaker Nousona" i "IME  Janfenga" posao će tokom godine dobiti još 800 radnika iz Kragujevca i okoline.

- Ove kompanije već godinama uspešno posluju na teritoriji Kragujevca, a nove pogone otvaraju zbog proširivanja proizvodnje i dobre investicione klime“- kaže Saša Ćurčić, koordinator za industriju u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog regiona i Pomoravskog upravnog okruga.

Dobra investiciona klima, ističe Ćurčić, zasluga je lokalnih samouprava koje ubrzano razvijaju industrijske i poslovne zone.  Od 2018. godine u neposrednoj blizini Kragujevca podignuta je jedna od najvećih privatnih industrijskih zona u Srbiji – MIND Park koji se prostire na oko 150 hektara.

Zaposleni u kompaniji "IME Autolift", Foto Arhiva

Na tom mestu je „IME-Autolift“, proizvođač i serviser opreme za podizanje i manipulaciju šinskih vozila u vlasništvu firme „Autolift“ iz Austrije, početkom marta ove godine uselila proizvodne pogone na 2.300 kvadratnih metara. 

NEDOSTAJE KADAR

Investicije prethodnih godina znatno su uticale na smanjivanje broja nezaposlenih pa sada nedostaje adekvatan kadar - kaže Saša Ćurčić, koordinator za industriju u RPK Šumadijskog regiona i Pomoravskog upravnog okruga

Jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobilsku industriju „Janfeng“ takođe širi svoje proizvodne kapacitete. Pored već izgrađenog pogona na 24.500 kvadratnih metara  za proizvodnju automobilskih enterijera, kompanija će narednih meseci izgraditi novih 30.000 kvadrata za proizvodnju metalnih komponenti za automobilsku industriju.

Izgradnja ovih pogona je u završnoj fazi, a početkom juna se očekuje početak proizvodnje.

- Novi kapaciteti proizvodnje zaposliće 600 novih radnika. O ozbiljnosti namera govori i činjenica da je iz tog razloga CT Park prošle godine kupio 6,1 hektara zemljišta u industrijskoj zoni Feniks u Kragujevcu“ - ističe Ćurčić.

Kompanija „Vaker noison“ posluje godinama u sektoru proizvodnje zavarenih konstrukcija i karoserija za građevinske mašine. Početak izgradnje novih pogona najavljuju za maj.

Branko Ilić, direktor proizvodnje kaže da je u planu izgradnja 22.000 kvadrata, a ova investicija, doneće dodatnih 200 novih radnih mesta.

Dobar poslovni ambijent Šumadije i Pomoravlja prepoznale su proteklih godina najveće svetske kompanije poput Fijata, Simensa, "Megle", ali i domaće, "Forma Ideale", "Agromarket", "Peštan", "Stublina", "Jela", "AMM", "Bekament"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona