ŠPANIJA ŽELI NOVE INVESTICIJE U SRBIJI: Prvi put zabeležen suficit u trgovini sa Španijom

V.N.

30. 11. 2022. u 08:30

ŠPANSKE kompanije pokazuju sve veće interesovanje za našim tržištem, što se ogleda u značajnom povećanju trgovinske razmene između dve zemlje, sve većem broju upita koje Privredna komora Srbije dobija od španskih kompanija i njihovoj želji da investiraju u obnovljive izvore energije (OIE), infrastrukturu, i agrar u Srbiji.

ШПАНИЈА ЖЕЛИ НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈИ: Први пут забележен суфицит у трговини са Шпанијом

Foto: Printskrin Youtube/ Must Do Travels

Iz Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu podsećaju na duge i prijateljske odnose dve zemlje i stalno jačanje ekonomskih i trgovinskih odnosa, što je potvrdio i nedavno održani srpsko-španski poslovni forum u Beogradu.

„Poslednjih godina smo svedočili eksponencijalnom rastu naše bilateralne trgovinske razmene koja se udvostručila za samo šest godina, i sve većem interesovanju srpskih i španskih kompanija da ojačaju međusobnu saradnju“, kaže za „Preduzetnik“ Hose Lopes Tomas de Karansa, šef Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu.

Vetar, sunce i zeleni vodonik

Ističe oblasti u kojima iskustvo španskih kompanija može biti od koristi Srbiji, poput železničkog sektora, životne sredine i agrara, posebno u sferi modernih sistema za navodnjavanje:

„Ali, pored svega toga, naše iskustvo nas pozicionira kao jednu od vodećih zemalja u oblasti obnovljivih izvora energije na međunarodnom nivou“.

Španija je osma zemlja u svetu po instaliranom kapacitetu za proizvodnju obnovljive energije i jedna od zemalja u kojima obnovljivi izvori najviše doprinose proizvodnji električne energije što joj je omogućilo da zauzme visoko četvrto mesto na evropskoj lestvici proizvodnje struje iz vetra i sunca. Bodeća je zemlja u proizvodnji zelenog vodonika u Evropi, sa 72 GW kapaciteta elektrolizera planiranih za 2030. godinu, odnosno čak 52 odsto projektovanog kapaciteta u Evropi.

„Verujemo da iskustvo španskih kompanija u svim ovim sektorima i mnogim drugim može biti od koristi u Srbiji i na taj način doprineti ekonomskom i društvenom razvoju zemlje i njenoj energetskoj tranziciji u okviru procesa pridruživanja EU koji Španija podržava“, istakao je Lopes.

Ove godine je prvi put  zabeležen suficit u trgovini sa Španijom. Za devet meseci ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Španijom bila je 911,9 miliona evra što je povećanje od 54,5 odsto u odnosu na isti period 2021. Izvoz je iznosio 478,8 miliona evra - rast od 77,3 posto, dok je uvoz bio 433,1 miliona evra, što je povećanje od 35,2 procenata.

Za srpsku privredu posebno je dragoceno špansko iskustvo know – how u infrastrukturi i građevinarstvu, ali i u sektorima obnovljivih izvora energije, tretiranja otpadnih voda, poljoprivrednom zadrugarstvu...

„U sektore sa potencijalom za unapređenje privredne saradnje spada i sektor tekstila u Španiji, a Srbija raspolaže brojnim tekstilnim kompanijama koje mogu ponuditi visoki kvalitet po konkurentnoj ceni“, ističe Marko Fernandez iz Privredne komore Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)