CILJ - POVEĆANJE TRGOVINSKE RAZMENE NA 5 MILIJARDI $: Turski privrednici spremni za nove projekte u Srbiji

V. N.

25. 11. 2021. u 10:19

STRATEŠKOM lokacijom u samom centru Balkana, povoljnim poslovnim okruženjem, kvalifikovanom radnom snagom, konkurentnim operativnim troškovima i podsticajima za investicije, Srbija je privukla interesovanje turskih investitora koje već pokazuje konkretne rezultate, kaže Gulčinaj Mumdžu, savetnica za trgovinu u Ambasadi Turske u Beogradu za „Preduzetnik“.

ЦИЉ - ПОВЕЋАЊЕ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ НА 5 МИЛИЈАРДИ $: Турски привредници спремни за нове пројекте у Србији

Zgrada Ambasade Turske u Beogradu, Foto PKS

Investicije Turske 2011. vredele su samo milion dolara, dok je u ovoj godini ta cifra dostigla 250 miliona dolara, navodi Mumdžu.

Istorija i biznis

Trgovina između dve zemlje u stalnom je porastu. U prilog tome govori činjenica da je u celoj 2020. godini, uprkos Kovid-19 pandemiji, obim spoljnotrgovinske razmene iznosio rekordnih 1,5 milijardi dolara. Tom uspehu je značajno doprineo Sporazum o slobodnoj trgovini.  Prema podacima Zavoda za statistiku Turske (TUIK), za devet meseci 2021. godine, trgovina Turske sa Srbijom porasla je za 37,9 odsto, dostigavši 1,4 milijarde dolara.

„Odnosi Turske i Srbije zasnivaju se na izuzetno bogatoj i duboko ukorenjenoj zajedničkoj istoriji. Zajednička tradicija i običaji omogućili su pogodno tlo za poslovanje i prijateljske odnose. To daje ogroman podsticaj našim međusobnim trgovinskim i ekonomskim odnosima sa Srbijom, kao i u svim drugim oblastima“, ističe Mumdžu.

U Srbiji posluje više od 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom, navode iz Ambasade Turske. Njihova preduzeća su najviše aktivna u tekstilnoj i konfekcijskoj industriji, automobilskoj, građevinskoj i mašinskoj industriji, veleprodaji/maloprodaji, bankarskom sektoru, kao i u sektoru turističkih usluga i zdravstva.

Hoteli kao nova šansa

Priliku za nova ulaganja vide u oblasti energetike, hotelijerstva, poljoprivrede i stočarstva. „S druge strane, naše građevinske kompanije realizovale su velike i značajne projekte poput izgradnje aerodroma, metroa, autoputeva, industrijskih objekata, stadiona, rafinerija prirodnog gasa i nafte, elektrana, poslednjih godina pokazuju sve više interesovanja za Srbiju“.  Građevinske kompanije iz Turske rade na 40 projekata u Srbiji, a vrednost ugovorenih radova  je 819,4 miliona dolara.

Gulčinaj Mumdžu, Foto PKS

Iz Ambasade Turske kažu da su spremni da učestvuju i u narednom periodu na projektima modernizacije infrastrukture u Srbiji.

„Činjenica je da zajedno možemo da uradimo mnogo. Trenutno ubiramo plodove naših političkih, ekonomskih i komercijalnih odnosa koji se poslednjih deset godina razvijaju velikom brzinom. Odlučni smo da u 2021. godini povećamo obim spoljnotrgovinske razmene na dve milijarde dolara, a zatim i na pet milijardi dolara u narednom periodu“, ističe Mumdžu.

Ocenjuje da je saradnja sa Vladom Srbije i PKS uspešna navodeći da je važno da se aktivira i Mešovita tursko-srpska privredna komora osnovana 2017. godine.

„Uvereni smo da ćemo svake godine postavljati nove rekorde, zadržavajući zamah koji smo postigli u trgovini i investicijama za vrlo kratko vreme. Odlučni smo da nastavimo ovu saradnju i da zajedničkim snagama pronađemo nove mogućnosti koje će biti od koristi interesima obe zemlje, privrednicima, kompanijama i investitorima. Povećanje zajedničkih aktivnosti poput organizovanja sajmova, trgovinskih delegacija i sličnih aktivnosti koje okupljaju poslovne ljude dve zemlje, imaće pozitivan uticaj na obim našeg poslovanja“, zaključuje Mumdžu.

* * * * * * * *

Tekstil iz Turske, voće i povrće

TURSKA u Srbiju najviše izvozi tekstil, proizvode iz automobilske i mašinske industrije, belu tehniku, gvožđe i čelik, kao i sveže voće i povrće, a uvozi iz naše zemlje gume, duvan, bakar i plastiku, i proizvode iz mašinske industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)