VLADA IZ KULIČA DNEVNO PROIZVEDE 600 L MLEKA, ALI HOĆE I MOŽE MNOGO VIŠE: Studira veterinarsku medicinu i ostaje na selu

Novosti onlajn

13. 11. 2023. u 12:38 >> 16:27

VLADA iz Kuliča dnevno proizvede 600 l mleka, ali hoće i može mnogo više. Studira veterinarsku medicinu, ostaje na selu i veruje da nagrade jačaju volju i veru u budućnost.

ВЛАДА ИЗ КУЛИЧА ДНЕВНО ПРОИЗВЕДЕ 600 Л МЛЕКА, АЛИ ХОЋЕ И МОЖЕ МНОГО ВИШЕ: Студира ветеринарску медицину и остаје на селу

Foto: Ustupljene fotografije

Nedaleko od Smedereva u selu Kulič, na ušću Morave u Dunav, nalazi se „Farma Simić Kulič“ koju sa entuzijazmom i znanjem vodi Vladimir Simić.

Ima 23 godine, po obrazovanju je veterinarski tehničar, a usavršavanje nastavlja studijama na Fakultetu veterinarske medicine.

– Moja porodica se bavi poljoprivredom od davnina i finansiramo se isključivo od poljoprivrede, prodajom mleka i prasadi. Na mojoj farmi trenutno ima 46 grla goveda. Od toga je 31 muzna krava i 15 junica. Imam i 38 krmača prasilja i 18 ovaca rase virtemberg. Primarna proizvodnja nam je stočarstvo, odnosno mlekarstvo, gde dnevno proizvedemo oko 600 l mleka koje prodajemo mlekari „Imlek“. Trenutno obrađujemo 52 hektara zemlje, od čega je 16 ha naše, a ostalo je u zakupu. Celokupnom proizvedenom hranom na svojim njivama hranimo našu stoku – kaže Vladimir.

Na svom gazdinstvu živi sa mamom, tatom, sestrom, babom i stricem. Dan im počinje ujutru u pola pet, a završava se nekad u deset naveče, a nekad debelo iza ponoći.

– Dužina radnog dana zavisi od poslova na njivi, telenja krave, prašenja krmača... Zahvaljujući mom veterinarskom obrazovanju uspevam da sam vodim svoju farmu zajedno sa porodicom i jedna smo od najvećih farmi u svom selu i okolini – s ponosom priča.

Vladimir napominje da je zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i kompaniji Imlek uspeo da dobije na konkursu 16 steonih junica, od kojih je 10 bilo rase holštajn, a 6 simentalke.

– Iskreno, voleo bih da budem izabran za najdomaćina. Jedan sam od retkih koji je odlučio da ostane na selu i bavi se ovim poslom 24 časa bez odmora, bolovanja, slave... Krave moraju da se muzu i jedu dva puta dnevno i one ne znaju za „svetak i petak“. Ova nagrada bi mi došla kao podstrek da još više radim i sa voljom gledam u budućnost.

Podsetimo, pored vaših prijava za "Najdomaćina 2023" žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a "Novosti" će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agrosektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

*Gazdinstvo: Domaćinstvo je u vlasništvu Vladimira Simića

*Mesto: Kulič kod Smedereva

*Naziv farme: „Farma Simić Kulič“

*Delatnost: stočarstvo - mlekarstvo, ratarstvo 16 ha svoje i 40 ha zemlje u zakupu

*Dalja prerada: Ne

*Mreže: Ne

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)