POMEN PILOTU MILENKU PAVLOVIĆU: Sećanje na hrabrog komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka VJ u Valjevu (FOTO)

B. P.

04. 05. 2021. u 15:16

PRELETOM par “migova 29” nad Valjevom, parastosom i polaganjem venaca na spomenik, obeležena je 22. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, koji je 4. maja 1999. godine, tokom NATO agresije, nastradao u neravnopravnoj vazdušnoj borbi sa neprijateljskim avionima, iznad grada na Kolubari.

ПОМЕН ПИЛОТУ МИЛЕНКУ ПАВЛОВИЋУ: Сећање на храброг команданта 204. ловачко-авијацијског пука ВЈ у Ваљеву (ФОТО)

Foto: B.Puzović/Privatna arhiva

Njegov poslednji let trajao je 12 minuta, toga dana bio je prvi napad iz vazduha na Valjevo u toku dana, a pilot Pavlović uzleteo je sa vojnog aerodroma u Batajnici, da se suprotstavi višestruko brojnijem neprijatelju.

Parastos su služili sveštenici Eparhije valjevske, vence na spomen-obeležje pilotu Milenku Pavloviću u Ulici vladike Nikolaja, položili su njegova porodica, te delegacije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije koju je predvodio komandant general-major Duško Žarković, valjevskog garnizona Vojske Srbije, grada Valjeva, opštine Osečine...

Foto: B.Puzović/Privatna arhiva

 

Pilot Milenko Pavlović rođen je 1959. godine, imao je briljantnu vojnu karijeru, nosilac je mnogih priznanja i odlikovanja, među kojima i Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima,  Ordena za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, Ordena za hrabrost. Posthumno, dodeljen mu je zlatni letački znak.

    

                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar