RASVETLITI UBISTVA I KIDNAPOVANJA NOVINARA: Svetski dan slobode medija obeležen u Beogradu i Gračanici, uz pozive kolegama da se ne dele

V. C. S.- D. Z.

03. 05. 2021. u 20:52

GODINU između dva svetska dana slobode medija novinari će pamtiti po nasilju nad kolegama na demonstracijama, vraćanju sudskog procesa za ubistvo Slavka Ćuruvije na početak, ali i po ohrabrujućoj prvostepenoj presudi za paljenje kuće Milana Jovanovića, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

РАСВЕТЛИТИ УБИСТВА И КИДНАПОВАЊА НОВИНАРА: Светски дан слободе медија обележен у Београду и Грачаници, уз позиве колегама да се не деле

Srpski novinari na Kosmetu sa slikama svojih nestalih kolega / Foto D. Zečević

- Mada su novinari podneli veliki teret borbe protiv pandemije, trpeli su pritiske i vlasti i nezadovoljnih pojedinaca - kaže predsednik UNS Vladimir Radomirović. - Naročito brinu pritisci u medijima koji su vlasništvo velikih kompanija da novinari služe za njihovo dalje bogaćenje, a ne da izveštavaju javnost o tome šta se dešava.

On poziva kolege da se ne dele jer ih drugi dovoljno dele "na režimske i opozicione" i da ne dozvole da država u zakonu definiše ko je novinar, a ko ne. UNS zahteva da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković imenuje državnog sekretara, da Vlada podrži Komisiju za istraživanje ubistava novinara, kako bi bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i rasvetljene okolnosti smrti Dade Vujasinović. Očekuju da se suđenje za ubistvo Ćuruvije okonča do kraja godine i da Specijalno tužilaštvo za zločine OVK istraži ubistva i otmice 17 kolega na KiM 1998-2005.

Ministarstvo kulture i informisanja napominje da je od ključnog značaja da novinari, bez obzira na to gde rade, budu nezavisni i izveštavaju profesionalno. Podsećaju i da je ministarka Gojković povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i pokrenut SOS telefon.

I novinari redakcija na srpskom jeziku na Kosmetu u ponedeljak su se okupili kod spomenika "Mising", posvećenog kidnapovanim i ubijenim Srbima, odakle su poručili da kosovske institucije ne poštuju zakon o jeziku, da nemaju slobodu kretanja i tražili rasvetljavanje sudbine kidnapovanih.

- Nedostaju nam mnoge informacije pošto institucije ne poštuju činjenicu da je srpski drugi službeni jezik - rekla je Anđelka Ćup, novinar Euro News Srbija.

PRETNjE ZBOG TABLICA

DARKO Dimitrijević, novinar Radio Goraždevca, pomenuo je na skupu u Gračanici problem nestabilnog finansiranja srpskih medija na KiM. Naveo je i da na terenu doživljavaju pretnje zbog srpskih tablica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost