ULOGA PREDSEDNIKA VILSONA U STVARANJU JUGOSLAVIJE: Predavanje Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V. N.

22. 04. 2021. u 21:14

PREDAVANjE Srđana Graovca na temu „Stvaranje Jugoslavije – Vudro Vilson i Versajski mir" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

УЛОГА ПРЕДСЕДНИКА ВИЛСОНА У СТВАРАЊУ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Предавање Срђана Граовца на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Tomas Vudro Vilson rođen 28. decembra 1856. godine, a preminuo 3. februara 1924. Godine. Bio je 28. predsednik SAD u periodu od 4. marta 1913. do 3. marta 1921. godine, tačnije za vreme trajanja Prvog svetskog rata.

Ulaskom Sjedinjenih Američkih Država u Prvi svetski rat na strani Sila Antante 1917. godine, predsednik Vudro Vilson napravio je do tada nezamisliv iskorak u spoljnoj politici svoje zemlje i otvoreno se umešao u evropske političke tokove, smatrajući da je to za dobrobit čovečanstva.

U trenutku kada SAD ulazi u rat, predsednik je imao neiscrpne ekonomske i vojne potencijale dovoljne da odluče ishod rata. Vilson je imao inovativne političke ideje zasnovane na moralnim pricipima koje garantuju ista prava svakome, i jačim i slabijim.

Posle proboja Solunskog fronta 1918, dolazi do raspada austrougarskog sistema i Srbija u najvećoj meri zauzima granice u tada zajedničkoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.

Na Pariskoj mirovnoj konferenciji Vudro Vilson se pojavio sa svojom delegacijom od 150 ljudi, mahom naučnika, koji su posle raspada Austrougarske prihvatili njegovo stanovište o stvaranju Jugoslavije. Njegova uloga u stvaranju Jugoslavije kao države Južnih Slovena tom prilikom postaje prepoznatljiva, a on postaje odlučujući politički činilac koji je to ujedinjenje i omogućio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom