SVEČANA AKADEMIJA U SANU: 80 godina od uspostavljanja ustaških logora smrti

V.C.S.

20. 04. 2021. u 20:49

U SRPSKOJ akademiji nauka i umetnosti sutra će biti održana Svečana akademija poslednjeg ešalona logoraša Jasenovca, u deset časova, pod nazivom "Jasenovac - paradigma stradalništva (80 godina od ustaškog genocida i uspostavljanja ustaških logora smrti)".

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У САНУ: 80 година од успостављања усташких логора смрти

Foto: Arhiva Novosti

- Svečana akademija posvećena je 80-toj godišnjici početka "ustaškog konačnog rešenja" i genocida formiranjem ustaških logora smrti, među kojima i Jasenovca, jednog od najbrutalnijih i najozloglašenijih u Drugom svetskom ratu - kaže Slavko Milanović, preživelo dete, jasenovački logoraš.

Skup će, kako je najavljeno, pozdraviti predsednik SANU Vladimir Kostić, uvodničari su akademik Matija Bećković i akademik Vasilije Krestić, a specijalni gost prof. dr Gideon Grajf, ekspert za Holokaust, nosilac Sretenjskog odlikovanja i počasni član Udruženja logoraša Aušvic-Birkenau i Udruženja logoraša Jasenovac.

On će za ovu priliku doputovati iz Izraela i predstaviti svoju Trilogiju (o Jasenovcu, "ustaškom konačnom rešenju" i Alojziju Stepincu). Gosti su i potomak Nikole Tesle, Lazar Kosanović, kao i Smilja Tišma, najstariji poslanik i najstariji živi logoraš Jasenovca (93 godine).

Svečana akademija održava se u sklopu kampanje koju je pokrenuo Gojko Rončević Mraović, preživelo dete logoraš Jastrebarskog, u ime poslednjeg ešalona preživelih logoraša ustaških logora smrti u NDH, radi donošenja Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Njeno usvajanje očekuje se 22. aprila, na Dan herojskog proboja golorukih logoraša Jasenovca, kažu organizatori skupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?