DAR TUMANU: Akcija fondacije humanosti "Novosti"

D. N.

09. 04. 2021. u 17:23

PREDSTAVNICI Fonda humanosti "Novosti", poklonili su više od 1.000 primeraka svojih izdanja knjiga biblioteci manastira Tumane kod Golupca.

ДАР ТУМАНУ: Акција фондације хуманости Новости

Foto D. Novković

Dar je predala direktorka Fondacije, Divna Čanaćević, a na poklonu se zahvalio iguman ove čuvene svetinje, otac Dimitrije (Plećević).

- Formiranje biblioteke započeli smo pre više od godinu. Planiramo izgradnju novog objekta, na čijem će trećem spratu biti biblioteka, u kojoj zasad imamo oko 10.000 naslova - kazao je iguman.

NAZIVAJU GA "ĐERDAPSKI OSTROG"

SREDNjOVEKOVNI manastir Tumane jedna je od najposećenijih svetinja ne samo u Braničevskoj eparhiji, već i u Srbiji. U narodu ga odavno nazivaju "đerdapski Ostrog". Deo priloga vernika, koji u Tumane dolaze da se pomole svecima Zosimu i Jakovu, vredni monasi koriste za uređenje i održavanje manastirskog kompleksa, koji pleni svojom lepotom, dok drugi deo poklanjaju ugroženima.

Direktorka Fondacije humanosti "Novosti" obećala je da će i ubuduće pomagati manastir Tumane, svetinju koji se, takođe, bavi humanitarnim radom. Svakog meseca monaško bratstvo upućuje novčanu i pomoć u robi ugroženim građanima, bogoslovijama, domovima za decu i stare, manastirima, crkvama i zdravstvenim ustanovama. Osim toga, uplaćuju novac i za lečenje teško bolesne dece iz cele Srbije, pa su tako u januaru dečaku Petru Mičiću (10) iz Kragujevca uplatili 25.000 evra. Ova suma obezbeđena je od prodaje knjige igumana Dimitrija "Manastir Tumane, čudo ljubavi Božije", u kojoj on prenosi svedočanstva vernika o izlečenjima posle molitvi u manastiru. Odmah po izdavanju knjige, iguman je najavio da će sav prihod od njene prodaje ići u humanitarne svrhe. Obećanje je i ispunio.

Foto D. Novković

- Prvo izdanje brojalo je 30.000 primeraka, koji su vrlo brzo rasprodati. Zato je u planu štampanje dodatnog tiraža, od čije ćemo prodaje pomoći još neko bolesno dete - kaže iguman.

On je za ovu godinu najavio i organizovanje manifestacije "Vidovdanski dani", na kojoj će se održati i veliki humanitarni koncert za ugrožene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024