INTERVJU koji je Emir Kusturica dao časopisu „Međunarodni život“, glasilu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, došao je u pravi čas: uoči 6. aprila 2021, kada se navršava osamdeset godina od nemačkog bombardovanja Beograda.

Komentari (17)

Zavram

07.04.2021. 18:55

Какав сјајан час из историје! Сваки Србин, који држи до своје отаџбине, свога порекла, породице, језика, вере, браће по језику, историји и вери...требало би обавезно да прочита и добро упамти чињенице и истину, којима обилује овај текст. Наш Куста, један једини. Блиставог талента, бистрог ума, бритке речи, снажног родољубља...Куста наш! Један једини! Непоновљив! Хвала "Новостима".

Dubravka

07.04.2021. 19:10

Gospodina Kusturica je najveći mislilac novog vremena! Umjetnik, folozof, političar, književnik, stvaralac... čovjek je Genie! Zna se ko ga napada, ali je on toliko uman da ne mari za takve.

Radoslav Jovanović

07.04.2021. 19:15

Zapad neprestano vodi ratove samo su oblici delovanja razgranati na više kolovoza. Da li će biti onog klasičnog rata sumnjam. Znaju oni šta im je rekao Putin; ruski vojnici neće više masovno ginuti.. Moćno oružje će obaviti posao bez milosti čim se pređe crvena linija. U takvom ratu svi su gubitnici.

The Duke

07.04.2021. 19:21

Svaka cast G.Kusturica,lepo i sazeto Rusima objasniti jer oni isto misle da su Slovenci i Hrvati isti ko i Srbi.Velika zabluda 1918 i sad se cudim tadasnjem kralju Aleksandru sta mu bi da nas spaja sa nekim tkz.narodima koji su 500 godinabili pod tudjom austro-ugarskom monarhijom plus toga pod uticajem katolicizma.

Mija

07.04.2021. 19:30

Svaka mu je na mjestu, da je u Srbiji manje AngloAmerickih du.. Lizaca a vise Srboljuba i pravih seljaka gdje bi im bio kraj. Sta oni imaju tranziti u toj staroj kurvi Evropi koja ih je skupa sa amerima tri puta u sto godina bombardovala i klala njihovu djecu. To nisu nikad ucinili ni Rusi ni Kinezi i vjerojatno nece. Pa je za razmisliti gje treba tražiti prijatelje i saveznik. Amen.

Janko

07.04.2021. 19:34

To da je prvi antifasista u Evropi bio Draza nije istina. Rat je poceo 1939, a u Jugoslaviji 1941. Pune dve godine pre Draze je bilo antifasista koji su se borili protiv Hitlera i Nemacke...

Ruben

07.04.2021. 19:39

"izmećara" divan, predivan izraz bosanskih muslimana koji tako slikovito opisuje sluge crvenog ustase - Ljubicice, Stambolice & Co - da Kusti dugujemo, pored istorijske istine i te nove rijeci

Maxillian

07.04.2021. 19:44

Ovo je sve tacno I dugo skrivano. Samo nije receno da je onaj koji je prvi “pogospodio” Beograd bio Sam kralj Aleksandar Karadjordjevic Izdajnik. On je dao zatvoriti naseg dobrog i hrabrog Kralja Peru. Bacio nas je u zagrljaj najvecim neprijateljima u zajednicku drzavu. Jugoslaviju. Ucinio Solunce prosjacima a Hrvate koji su vjerno sluzili Austriji ubijajuci Srbe po Srbiji oficirima Kraljevske Vojske. Po Hrvatskoj i Bosni taj “Kralj” je zatvorio sva srpska udruzenje i skole i proglasio ih jugoslavenskim. Hrvatska udruzenja je sacuvao i podrzavao. Sve ono sto su austrougarski carevi carevi krajem 18 tog vjeka dozvolili Srbima on je ponistio u jednom danu . On je potpisao konkordat sa Vatikanom o katolickoj Drzavnoj vjeri u Jugoslaviji I Hrvatima stvorio Banovine koje su kasnije postale NDH. Kada se srpski Partijarh Varnava pobunio protiv Konkordata Kralj Aleksandar ga je dao ubiti. Na kraju je kao i svi izdajnice ubijen od onih kojima je sve dao a neki tzv Srbi slicni njemu danas mu pisu hvalospjeve u knjizi Aleksandar od Jugoslavije. Da bio je on od Jugoslavije ali svakako ne od Srbije.

Zoran

12.04.2021. 14:21

@Maxillian - Potpuno se slažem sa tobom... Najveci grobar Srba i srpske drzave je upravo Aleksandar Karađorđević. Kad smo se vec oslobodili i bili u mogucnosti da napravimo sopstvenu pa skoro i etnicki cistu drzavu,on je sve to bacio niz vodu. Dobili smo sta smo dobili a nakon drugog svetskog rata jos manje. Skoro 100 godina nam je trebalo da iz svega toga na neki nacin izadjemo i imamo drzavu koju smo i imali samo uz velike ljudske gubitke.... A sve je pocelo od njega.

Ljiljana Kuzjak

07.04.2021. 20:13

Posle neka zli jezici opet kazu kako citav srpski narod ovaj blistavi um predstavlja kao bahate i nekulturne...glupe i pokvarene...kao prevarante i klosare...u svojim filmova. Ima li iko da bolje razume, snaznije oseca i tako zdusno i hrabro velica i slavi srpski narod i Srbiju od naseg Emira?! Kad ga vidim ogrnutog srpskom zastavom na nekoj bini u bilo kojoj prestonici sirom sveta, srce hoce da mi iskoci iz grudi. Srbija je zemlja u kojoj zivi Emir Kusturica...tako se kaze.

stojan

08.04.2021. 15:32

Postovani Emire, Hvala vam na ovom tekstu u kome ste sublimirali sve o nama. Nasu genetsku detinju naivnost, sklonost zabludjivanju I idolopoklonstvu, koje nas je istorijski gledano, kostalo izuzetno skupo. Toliko, da smo kao nacija dozvolili da se posrce I tumara,kao brod kome kompas cesto otkazuje. Slovenske duse jesu odvajkada prepoznatljive I moraju biti cvrsto simbiozno povezane,jer sve druge opcije su duboko lazne i sa jednim jedinim ciljem:satrti I niposdavati istoriju I kulturu citavog slovenskog naroda. To se ne sme nikada dozvoliti,narocito na relaciji Srbija-Rusija. Bez nas,Rusija gubi ,a Srbija bez Rusije puno vise! Duboko verujem da ce vase reci naici na vrlo dobar prijem u Rusiji I dotaci srce svakog casnog Ruskog gradjanina,I ovde,naseg srbina. Svako dobro uz licnu srecu. Ziveli.