PROTIV GEJ ZAKONA I SVE VERSKE ZAJEDNICE: Stav SPC o kontroverznom propisu dele i druge tradicionalne konfesije u Srbiji

R. Dragović

06. 04. 2021. u 10:00

NACRTU zakona o istopolnim zajednicima, koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, usprotivila se i Rimokatolička crkva. Subotički biskup Slavko Večerin javno je podržao Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve koji je predloženi tekst odbacio kao neprihvatljiv, jer je "protivan Jevanđelju, iskustvu i praksi Crkve i moralnom utemeljenju našeg naroda".

ПРОТИВ ГЕЈ ЗАКОНА И СВЕ ВЕРСКЕ  ЗАЈЕДНИЦЕ: Став СПЦ о контроверзном пропису деле и друге традиционалне конфесије у Србији

Foto Ž. Knežević

- Donošenje zakona o istospolnim zajednicama, onakvog kakav je predložen, bilo bi vrlo štetno za budućnost celokupne društvene zajednice u Srbiji. Takvim zakonom bi se, kako se to navodi u saopštenju Sinoda SPC, diskriminisala bračna zajednica i sama obitelj, kao hršćanska i zakonom zaštićena vrednost - obrazloženo je u saopštenju biskupa Slavka Večerina.

On je napomenuo da ni jedna jedina osoba ne sme biti izložena bilo kakvoj vrsti diskriminacije zbog svojih uverenja ili stanja, pa tako ni zbog homoseksualne orijentacije. Uprkos tome, predloženi zakon je neprihvatljiv.

- Zato izražavamo nadu da predlog Zakona u ovom obliku neće biti prihvaćen, nego da će se u skupštinskoj raspravi pronaći drugi adekvatni načini da se osobama koje žive u takvim zajednicama osiguraju nužna prava i mimo izjednačavanja s tradicionalnim i hrišćanskim bračnim i obiteljskim zajednicama - ističe Večerin.

Nedvosmislen istup katoličkog biskupa potvrđuje identičan stav tradicionalnih crkava i verskih zajednica o predloženom zakonu o istopolnim zajednicama. Ovaj propis deo je paketa pravne regulative koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u kome su još i zakon o rodnoj ravnopravnosti i izmene i dopune zakona o zabrani diskriminacije.

Inicijativi da se na drugačiji način urede prava gej osoba, posle SPC, pridružila se i Rimokatolička crkva. Biskup Večerin, pritom, pozvao se na zvaničan stav Svete stolice.

Kako je objasnio, u dokumentu Kongregacije za nauk vere "Responsum" (Odgovor), Sveta stolica je zauzela stav o pitanju zajednica osoba istog pola:

"Crkva nema niti može raspolagati ovlašću blagoslivljanja istospolnih zajednica. Te se blagoslove zato valja smatrati nedopuštenima", zvanično je obrazloženje iz "Responsuma" zabrane sveštenicima da daju blagoslov homoseksualnim parovima koji zahtevaju neku vrstu verskog priznavanja svoje zajednice.

Predloženi zakon o istopolnim zajednicama protivan je i islamskom učenju i etičkom korpusu. Na to je ukazao nekadašnji glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, danas narodni poslanik Muamer Zukorlić. On je najavio da u Narodnoj skupštini neće podržati nijedan propis koji bi doveo u pitanje porodične vrednosti i etičke i kulturološke principe.

- Sunovrat bi bio ukoliko bi Srbija dozvolila da joj se nešto nametne što nije bazirano na njenim tradicijama. Tu ne može biti kompromisa - rekao je Zukorlić, uz napomenu da će detaljnije moći da govori tek kada mu bude dostavljen završni zakonski tekst.

SPORNA I PROCEDURA

PORED brojnih primedaba na kontroverzni duh i cilj zakona o istopolnim zajednicama, na meti kritika bila je i procedura u kojoj je nacrt napisan. Veliki broj amandmana pristiglih tokom javne rasprave jednostrano je odbačen bez ikakve analize i argumentacije. Takođe, stručna javnost imala je svega dve nedelje da se izjasni o predloženom propisu, iako je reč o zakonu čije su posledice dalekosežne. Umesto istinskog zajedničkog rada na njegovom tekstu, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog proglasilo je ovaj zakon za "ljudskopravaški", a njegova osnovna rešenja - neprikosnovenim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024