ISTORIJSKI DODATAK - OTPOR FAŠISTIČKOM PORETKU: Prevrat 27. marta 1941. bio je izraz narodne volje

I. M.

29. 03. 2021. u 17:14

Pristup Jugoslavije Trojnom paktu, 25. marta 1941. godine, tačno u podne u bečkom dvorcu Belvedere, potpisali su šef diplomatije Trećeg rajha Fon Ribentrop, ministar inostranih poslova Italije grof Ćano i ambasador Japana Ošima ispred sila Osovine, a u ime Kraljevine Jugoslavije predsednik Vlade Dragiša Cvetković.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - ОТПОР ФАШИСТИЧКОМ ПОРЕТКУ: Преврат 27. марта 1941. био је израз народне воље

Arhiva

Ovom činu prethodila je odluka doneta pet dana ranije na Šestoj sednici Krunskog saveta. Reakcije u zemlji dobro su poznate. Usledio je puč oficirskog kora i masovne demonstracije u zemlji.

U proteklih osamdeset godina bivali smo suočavani sa mnogim predrasudama o toku martovskih zbivanja i naročito o ishodu i njihovim posledicama. Mnogi su tokom ovih decenija krili, prećutkivali ili preobličavali, iskrivljavali konsekvence toga događaja.

Dok gotovo sve novonastale države u našem okruženju izmišljaju nekakve antifašističke datume mi, po dobrom starom običaju, kao da se trudimo, da umanjimo značaj onoga što se desilo 27. marta 1941. godine. Otvarana su pitanja: Ko je stajao iza puča? Kakve su uloge britanske i sovjetske tajne službe? Da li su se rat, žrtve, raspad zemlje, pa čak i stvaranje NDH, mogli izbeći da puča nije bilo? Da li bi se Nemci držali dogovora da zemlja ostane neutralna?

Često se raspravljalo, polemisalo i licitiralo je li 27. mart srpski ili jugoslovenski. U centru otpora nesumnjivo je bio srpski narod, koji je izvršilac prevrata u krajnjoj liniji. Berlin je doživeo prevrat kao zaverenički čin srpskih oficira i akt srpskog naroda koji se suprotstavio 1941, kao i 1914. godine. Iz svih naknadnih reakcija Hitlera i drugih ustanova i komandi Trećeg rajha nije teško uočiti da se događaj tretira kao srpski. Čak je i operacija bombardovanja Beograda dobila simboličnu šifru - "Kazna", jer se svodila na Hitlerovu osvetu slobodarskom Beogradu. Napadajući Jugoslaviju, Nemačka je sasvim drukčija merila imala prema srpskom narodu i nesrpskim narodima, na šta je najvećim delom uticalo nemačko razumevanje prevrata kao izrazito srpskog čina. Prevrat od 27. marta je bio u duhu i izraz tradicija srpske istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!