KADA NAS ČEKA KRAJ PANDEMIJE? Profesor sa Harvarda detaljno analizirao epidemiološku situaciju u Srbiji!

Novosti online

15. 03. 2021. u 13:39

SVETSKA javnost uveliko bruji o mogućem datumu izlaska iz epidemije. Tako je i u Srbiji, gde su mnogi poneti "uspešnom" vakcinacijom i opustili gotovo kao da nam je kraj pandemije već pred vratima. A nije!

КАДА НАС ЧЕКА КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Професор са Харварда детаљно анализирао епидемиолошку ситуацију у Србији!

Foto D. Milovanović

Vladica Veličković, predavač na Univerzitetu Harvard, u svojoj objavi na Fejsbuku osvrnuo se upravo na to koliko bi pandemija, konkretno u Srbiji, mogla da traje i od kakvih okolnosti to zavisi. Ukratko imamo bolji i lošiji scenario, a sve zavisi - pa, od nas samih!

Prema mišljenju Veličkovića, iz pandemije virusa korona možemo da očekujemo da ćemo izaći tokom ili krajem 2022. samo ako se budemo pridržavali rigorznih mera uz prateću masovnu vakcinaciju. U slučaju da se naše ponašanje ne promeni, iz krize ne možemo da očekujemo da ćemo izaći pre 2024. ili 2025. godine.

Foto D. Milovanović

 

Zablude vezane za KOVID-19

Veličković se u svojoj objavi na Fejsbuku dotakao i najvećih zabluda vezanih za virus korona.

Kao najveće neistine koje se šire po Srbiji istakao je pogrešnu sliku u javnosti da vakcine istog momenta kada ih primite nude 100 odsto zaštite, da su same vakcine dovoljne da se epidemija okonča i da će se to sve desiti do kraja ove godine.

Veličković nas podseća da je u ovom trenutku epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno nepovoljna, gora čak i od početka pandemije, te da ona neće prestati ove godine.

Prema njegovim rečima, vakcinacija nema za cilj da iskoreni virus već da ga stavi pod kontrolu.

- Da bi vakcinacija stavila epidemiju pod kontrolu potrebno je da broj onih koji su "preležali" virus, a koji su i dalje imuni, i broj vakcinisanih u zbiru budem barem 70 odsto populacije u Srbiji na nekoliko meseci. Mi smo još uvek jako daleko od tog procenta - piše Veličković.

Foto: A. Amižić

 

Najgori scenario

Iako ne znamo kada će tačno vakcina prestati da štiti, sigurno je da će u jednom momentu revakcinacija biti potrebna, ističe Veličković i dodaje da je najgori scenario onaj u kom gubimo imunitet, i od vakcina i onaj stečen infekcijom, zbog čega kraj epidemije može ostati neizvestan.

On posebno ističe i da to što vakcinacija ide dobrim tempom u Srbiji, još uvek nema nikakvog uticaja na tok epidemije, jer je zahvat relativno mali, a paralelno se kroz Srbiju širi britanski soj.

- Takođe efikasnost vakcina se ispituje tako što se volonterima u studiji da vakcina ili placebo. Kako volonteri do kraja studije i ne znaju da li su zaštićeni ili ne te se većina i dalje pridržava mera. Tako da efikasnost vakcine od 90 odsto važi za takve slučajeve. Ako vi mislite da lumpujete na splavovima posle vakcine ne dajte se efikasnosti od 90 odsto - kaže Veličković.

 

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)