OMOGUĆITI STARIJIMA DA IZLAZE IZ DOMOVA: Poverenica Brankica Janković podržala apel udruženja za brigu o ljudima u trećem dobu

V.C.S.

19. 02. 2021. u 16:01

POVERENICA za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je preporuku Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvu zdravlja da razmotre izmenu postojeće zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih.

ОМОГУЋИТИ СТАРИЈИМА ДА ИЗЛАЗЕ ИЗ ДОМОВА: Повереница Бранкица Јанковић подржала апел удружења за бригу о људима у трећем добу

Foto arhiva

Poverenica je tako reagovala na obraćanje građana i udruženja koji se bave zaštitom starijih u našoj zemlji. Da podsetimo, kako su "Novosti" pisale, Udruženje građana "Snaga prijateljstva" - Amitu pre dva dana takođe je uputilo apel Ministarstvu zdravlja da se u što kraćem roku starijim korisnicima ustanova za smeštaj, koje su već vakcinisane protiv kovida-19, dozvoli kretanje van ustanova, uz sve mere predostrožnosti. Kako su naveli, istraživanja su potvrdila da su socijalna izolacija i usamljenost važni faktori rizika za stariju populaciju kada je u pitanju fizičko i mentalno zdravlje.

Poverenica Janković pozdravila je činjenicu da je vakcinacija prvo počela u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj starih, još krajem prošle godine, ali i ukazala na druge zdravstvene rizike koje nosi dugotrajna izolacija, poput povećanja depresije, anksioznosti i kognitivnih oštećenja, pre svih demencije.

Poverenica je takođe podsetila na dokument Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije na starije osobe, u kome se ističe da je zbog fizičkog distanciranja, starijima potrebna dodatna socijalna podrška, jer se tokom izolacije mogu suočavati sa velikom patnjom, kao i da stariji imaju ista prava na život i zdravlje kao i svi drugi građani.

Prema važećoj Naredbi, korisnicima ustanova za smeštaj starijih lica u Srbiji potpuno je zabranjeno napuštanje objekta, a i posete su potpuno zabranjene izuzev unapred zakazanih, i to ukoliko u ustanovi, i kod zaposlenih i kod korisnika, u periodu od dve nedelje pre posete nema slučajeva obolelih, ili kada je korisnik vakcinisan, a od druge doze je prošlo najmanje sedam dana.

Udruženje Amitu je početkom ovog meseca sprovelo među straijom populacijom anketu, koja je pokazala da dve trećine ispitanika smatra da treba dozvoliti potpunu slobodu kretanja pokretnim korisnicima domova, 15 odsto da treba dozvoliti izlazak uz nadzor srodnika ili bliske osobe i još 12 odsto da treba dozvoliti izlazak na nekoliko sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA SREDU, 25. MAJ: Veoma topao dan pred nama, po podne pljuskovi