ZARAZA UBIJA DIVLJAČ: Afrička svinjska kuga desetkovala lovišta širom Srbije

V.ĆIRIĆ

12. 02. 2021. u 11:15

LOVIŠTA u pirotskom kraju u proteklom periodu desetkovala je afrička kuga, koja uništava i divlje svinje.

ЗАРАЗА УБИЈА ДИВЉАЧ: Афричка свињска куга  десетковала ловишта широм Србије

Foto V. Ćirić

Prema podacima LU "Ponišavlje" u Pirotu, koje iznosi predsednik Zoran Aleksić, od 37 ustreljenih jedinki, čak 23 su imale svinjsku kugu! Pomoru u lovištima svedoče i lovci koji na propisan način uklanjaju ostatke zaraženih životinja i dezinfikuju lokacije na kojima su pronađeni.

- Prema podacima koje nam saopštavaju lovci, sve više je uginulih divljih svinja i to ne samo u našem lovištu nego i na području Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice, kao i prema Timočkoj krajini. Afrička kuga kod svinja, rasprostranjena je od Duvana i Kladova, preko Negotina, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga praktično u celoj ovoj oblasti. Kada je reč o ovom terenu poslednji slučaj uginuća zabeležili smo u selu Gostuša, a ima i oko sela Kamik, Prisjan, Berovica - kaže Aleksić.

OBORI PRAZNI

PRVI slučaj afričke kuge svinja zabeležen je početkom propšle godine u dimitrovgradskom selu Petrlaš, gde je par dana posle Nove godine pronađeno šest uginulih divljih svinja. Od tada se ova zaraza proširila među divljim, ali i domaćim svinjama, zbog čega je na celom području proglašena epidemija, a preventivno je uništeno preko 1.000 domaćih svinja.

Ljubiša Stanković, upravnik lovnog područja u pirotskom kraju, tačnije u LU "Ponišavlje", kaže da se prilikom odstrela divljih svinja, poštuje kompletna propisana procedura od koje ne odstupa nijedan lovac.

- Svako odstreljeno grlo ide najpre u hladnjaču. Nakon analiza sa uzoraka, odnosno dela iznutrice odstreljene divljači, na kugu i trihinelozu, u Veterinarskom institutu u Nišu, meso se može uzeti samo ukoliko nije zaraženo. U suprotnom uništava se na neškodljiv način. Ako pronađemo uginulu svinju, kompletan teren dezinfikujemo, a nju zakopavamo na jednoj lokaciji kod Basare, gde se takođe, uz prisustvo sanitaraca rade kopmpletne dezinfekcije prostora, vozila i ljudi - precizira Stanković.

Iz Pirota je nedavno potekla inicijativa da se odjavi epidemija afričke kuge svinja na ovom području, međutim sudeći prema stanju u lovištima, teško da će ona imati epilog kakav priželjkuju vlasnici mnogobrojnih praznih obora u kojima su uzgajali domaće svinje, od čega su živeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!