ISTORIČAR i akademik Ljubodrag Dimić, u intervjuu jednom beogradskom nedeljniku pre neku godinu, rekao je "da bi Brozova Jugoslavija, da je pravljena na istini o onome što se dogodilo i kako se dogodilo, opstala do danas.

Mile lala

03.01.2021. 17:37

Обе Југе, а нарочито СФРЈ, уништио је национализам. Толико је то опасна ствар да руши и Србију (диверзија на вечни пламен). Смрт фашизму, слобода народу

Miki

04.01.2021. 03:32

@Mile lala - Čuvanje srpskog identiteta, istorije i tradicije može samo da ojača Srbiju! Srbiju ruše automobilizam, izdaja KIM, korupcija, kao i loša ekonomska politika. Obe Jugoslavije su od samog početka bile osuđene, jer je reč o veštačkim tvorevinama

The Dukd

03.01.2021. 18:16

Neverovatno kako nas kralj nije poznavo istoriju balkana i njegovih naroda i da su podrucjadanasnje Slovenije i Hrvatske bile vekovima pod zestokim uticajom kako austrougarske tako i rimo katolicke crkve.Nazolst platili smo debelo i jos placamo nase neznanje da smo svi slaveni braca teska utopija koja nas je kostala veliko zrtava.

buki

03.01.2021. 20:27

Kad se ovakvi tekstovi presele iz Novosti u udžbenike istoriju za Osnovnu i Srednju školu, mi možda postanemo prava država, jer većina nas koji čitaju Novosti, ovo već odavno znaju.

47304

04.01.2021. 10:41

@Voša - Istna . Meni zanimljvo bilo pričanje mog dede , kupili ga kako naiđu Partizani ili Četnici ( jedino se Ustašama u ruke nije dao ) a on kad mu se pruži prilika pobjegne iz jedinice ( obično prilikom kakve čarke ili borbe .Takvi su bili i Austrougarskim jedinicama . Kada je stigao i grđanski rat 91 . on silom prilika došao kod nas da živi ( selo mu bilo na liniji sukoba ) i iz prtljaga izvadi sliku a ja pogledam i upitam gdje je to služio vojsku . On se osmjehnu i reče mi to je moj imenjak Petar ( kasnije saznam da ta slika datira negdje oko1920-30 ) i da je sve vreme sliku čuvso na sigurnom. Suditi drugom je lako , teško ga je razumjeti . Pozdrav .

Vanja

03.01.2021. 23:11

Zla krv tece venama na Balkanu.Nacionalizam,mrznja prema drugim verama dovele su ceo Balkan do unistenja,dok se raspravlja ko je kriv.Kriva je mrznja koja se uporno seje dok svi narodi pate ,a mocnici profitiraju.Nazalost postali smo jadne I bedne banana drzavice koje umisljaju da su vazne.

Boris

04.01.2021. 05:55

Nije se Srbija nazalost mnogo pitala ni posle prvog a ni posle drugog sv.rata tako su htele velike sile Srbija je bila pasivna bila je maltene Jugoslavija u Jugoslaviji dok su ostali radili na jacanju nacionalne svesti kao i svoih republika ili u Kraljevini svojih nacionalnih prostora

Petar

04.01.2021. 06:07

Šta mislite da će nova istorija ratova devedesetih biti napisana istinito neće jer nikad se neće saznati a svaka republika će osporavati zla koje su napravile i jedna i druga strana a pogotovo paravojne jedinice, nikad se neće saznati za uticaj bezbednostni službi na ratove devedesetih

Novi

04.01.2021. 06:22

Jugoslaviju su stvorile pobedničke velike sile koje su nakon prvog svetskog rata izabrale Kralja Aleksandra, a posle drugog Tita koji su zabranili Srbima da javno pitaju druge narode za njihove zločine nad njima, a drugim narodima da javno brze Srbe. Tajno su to radili i jedni i drugi, Srbi manje. Ratovi devedesetih su počeli onda kada su Srbi počeli da otkopavaju jame i pitaju druge za zločine, a drugi ih počeli da mrze. Tako se raspala Jugoslavija. Tadašnje jedine moćne sile sveta pod pritiskom Njemačke ( Sto Srba za jednog Njemca) materijalno i vojno su pomogle Sloveniju i Hrvatsku, Aliju da stvori "građansku" BiH, Albanskim teroristima da stvore kvazi državu uzimajući od njih pare od droga i prodatih organa izvađenih iz živih Srba i bombardujući Srbe, nije im prvi put 1941. 1944., uvodeći Srbima sankcije. Za sve to su optužili Srbe i sudili im u nelegalnom sudu u Hagu ljuti što su Srbi i nakon svega pretekli.

iz glave

04.01.2021. 08:03

изједначити злочине Хрвата у 1.ср и 2ср и Тита и К.А. је дилетантска премиса за било какав озбиљан разговор.

Valerio

04.01.2021. 09:38

Komunisti su krili istinu o dogadjajima tokom Drugog svetskog rata. Izmislili su nekakav logor Staro sajmiste. Taj logor nikada nije postojao ali je postojao nemacki logor za Jevreje Judenlager Semilin. I danas to cine. U Srbiji je donet Zakon o memorijalnom centru Staro sajmiste. To je prvi korak ka priznanju da je to bio srpsi logor za Jevreje. Dokaz? Ivo Josipovic za Glas Amerike: " I u Srbiji je bilo holokausta, da je od oko 17.500 židova u Srbiji pod marionetskom vlašću Nedićeva Srbija pobila njih oko 15.000. Zaboravlja da su židovi i u Srbiji nosili žute trake i da je već 1942. konstatirano da je Srbija Judenfrei zemlja." Propusta da kaze da su ubijani u logoru na, tada, teritoriji NDH.

Sve Je Jasno

04.01.2021. 09:49

Jako dobar tekst,ovo treba da uđe u udžbenike. Samo ima jednu veliku manu. U isti kontekst su stavljeni kralj Aleksandar i josip broz. To nikako ne ide. Aleksandar je stvarao Jugoslaviju a broz je rasturao.Tačka.

doktor

04.01.2021. 11:16

Za vreme skolovanja u Srbiji ( 1958-1970 ) nikad nismo isli na djacku ekskurziju na Kosovo , nego u Sloveniju i Hrvatsku !? Koliko je to bilo pogubno za nas Srbe vidi se i po tome da sam ja po zavrsenom fakultetu otisao da zivim u inostranstvo . Sad mi je to jako , jako zao .

Bane

04.01.2021. 11:28

И даље се права истина крије, о тешком крвавом брато-убилачком рату, који је увезао Јосип Броз! Због чега није подигао револуцију у Хрватској? Масовни злочини, прећутани, гробнице сакривене, рупе забетониране, у школи се учи комунистичка верзија историје, историчари подељени на црвене и плаве! Битна архивска грађа је и даље тајна! Прошло је много година а овај народ вапи за обелодањивањем истине. Народу који не зна своју прошлост, може да му се деси још гора будућност!

Lasko

04.01.2021. 17:56

Pa najveca laz je bila da je Jugoslavija stvorena voljom naroda iako taj narod niko nije ni pitao. Jugoslavija je bila nametnuta od strane velikih sila da bi se Austriji zatvorio izlaz na more. Apsurdno je i bilo da narodi koji su medjusobom ratovali da prave zajednicku drzavu.

građanin Cane

05.01.2021. 00:30

Naš kralj, da bi skupio sve srbe u jednu državu, je morao u ložu i da sluša Engleze, da inplementira običaje zapada, prihvati još dva tlačena naroda (frustriranih aust.krunom) da bi time otsekao Austriju i Mađ. od Jadrana. Kako su srbi pobedivši u ratu njima skinuli jaram, oni hoće njihove lovorike i na svojoj glavi (Ilirski pokret). Kralj da je smeo ili hteo do kraja 20tih godina odvojiti slovenačke županije kao i županije sa većinskim hrvatskim stanovništvom, dati im autonomiju pa neka se ujedinjuju, dok bi srbi bili u jednoj državi bez hrvata i slovenaca koji frustrirano opet trpe krunu jer nemaju svoju. Izbegli bi mržnju i stradanja a bili bi zahvalni srbima jer imaju lijepu njihovu državu kao Česi i Slovaci.