NAGRADI IME "DESPOT STEFAN": Najznačajnije priznanje grada Beograda menja naziv

D. M. - V. C. S.

16. 12. 2020. u 07:26

NEKADAŠNjA čuvena Oktobarska, sada Nagrada grada Beograda, ubuduće će se zvati Nagrada grada Beograda "Despot Stefan Lazarević", saznaju "Novosti".

НАГРАДИ ИМЕ ДЕСПОТ СТЕФАН: Најзначајније признање града Београда мења назив

Foto arhiva

Prema našim izvorima, ova odluka bi uskoro trebalo da bude doneta na sednici Skupštine glavnog grada. Ideja je da svaki laureat dobije i malu statuu srpskog despota, inače pokrovitelja umetnosti u kulture. U pitanju je replika statute čuvenog vajara Svetomira Arsića Basare, koja će biti postavljena na skveru između Bulevara despota Stefana, Palmotićeve, Carigradske, Drinčićeve ulice i Gundulićevog venca.

Dodeljivanje ove nagrade biće i jedan od kriterijuma pri donošenju odluke o sahranjivivanju u Beogradskoj aleji. Ona će se ubuduće nalaziti na Bežanijskom groblju i tu će počivati zaslužni Beograđani.

Inače, Nagrada grada Beograda dodeljuje se sredinom aprila za prethodnu godinu. Prvi put je dodeljena za 2002, kao naslednica jedne od nekada najznačajnijih nagrada, Oktobarske nagrade grada Beograda. Ona se pak dodeljivala svakog 20. oktobra, na dan kada jeglavni grad oslobođen od nemačke okupacije, 1944.

Foto arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!