ZA KRŠENJE KARANTINA - DO 150.000: Izmenjen Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, ako vakcincija bude obavezna kažnjavaće se oni koji je odbiju

B. RADIVOJEVIĆ

13. 11. 2020. u 08:00

OBOLELI od zaraznih bolesti kao što je kovid 19 moći će u organizaciji države da se pošalju na lečenje u inostranstvo.

ЗА КРШЕЊЕ КАРАНТИНА - ДО 150.000: Измењен Закон о заштити од заразних болести, ако вакцинција буде обавезна кажњаваће се они који је одбију

Zemunska kovid bolnica

Ta mogućnost predviđena je Zakonom o izmenama i dopunama zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koji je u četvrtak izglasan u Skupštini. Takva mera primenjivaće se samo u slučaju da se popune svi kapaciteti za izolaciju i lečenje, a odluku o tome donosiće Vlada Srbije.

Iako je nalet virusa korona jak, a bolnice gotovo pune, ovakva mera predviđena je više "da se pokrije svaka mogućnost", nego što, bar zasad, postoji realna potreba da se ona i primeni u praksi. Čak i da do toga dođe, to ne bi bila naša specifičnost. Francuska je, recimo, još u prvom talasu epidemije imala toliko obolelih da je svoje građane sa kovidom morala da transportuje u bolnice u Švajcarskoj i Belgiji.

Za našu situaciju, od ove preventivne mere, u ovom trenutku mnogo su značajnije odredbe zakona koje omogućavaju pravni okvir da se protivepidemijske mere disciplinovanije sprovode, a oni koji ih ne poštuju - kažnjavaju. Na to je u četvrtak u Skupštini ukazao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlažući da se zakon menja u cilju kontrole epidemije virusa korona. I, da izmene treba da omoguće da u narednom periodu epidemiju držimo pod kontrolom i smanjimo neželjene efekte i posledice globalne pandemije virusa korona.

KOMUNALCI ZATVARAJU LOKALE

NAKON usvajanja izmena i dopuna zakona, Vlada će moći da ograniči ulazak u Srbiju osobama koje dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom, da odlučuje o otvaranju objekata za karantin, o lečenju u inostranstvu, ukoliko su kapaciteti u zemlji popunjeni - rekao je ministar Lončar. Nadzor nad primenom mera, pored Sanitarne inspekcije, biće i u nadležnosti lokalne samouprave preko Komunalne milicije. Ministar Lončar kaže da će sanitarni inspektori moći da izdaju i prekršajni nalog, dok Komunalna milicija može da naloži da se isprazni prostor u kojem su prekršene mere i da ga zatvori do 72 sata.

Novim zakonom uvode se i novi termini kao što su lična zaštita (obavezna maska gde je to propisano), kućna izolacija - za pozitivne na virus korona bez simptoma ili sa blagom slikom koja ne zahteva bolničko lečenje, karantin u kućnim uslovima za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima u vremenu maksimalnog perioda inkubacije, odnosno 14 dana.

Propisane su i novčane kazne za prekršaj za fizička lica od 50.000 do 150.000 dinara, u slučaju nepridržavanja propisanih mera. Toliko će platiti oni koji se ne prijave graničnoj službi ili nadležnom zavodu za javno zdravlje po povratku iz zemalja sa velikom transmisijom virusa. Ista novčana kazna čeka i one koji ne postupe po rešenju sanitarnog inspektora o stavljanju pod zdravstveni nadzor, kao i one koji odbiju ili prekrše karantin u kućnim uslovima. Odredbe o obaveznoj imunizaciji ostaju iste kao u prethodnom zakonu, pa će tako, ako vakcinacija protiv kovida bude obavezna, 50.000 do 150.000 dinara platiti i oni koji odbiju da se vakcinišu.

- Nama nije cilj da kažnjavamo nikoga, ali želimo da ovim odredbama zaštitimo sve odgovorne građane Srbije, kojih je 95 odsto, koji poštuju sve mere osam meseci, nose maske, ne organizuju proslave i slavlja sa velikim brojem ljudi i tako na najbolji način čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih porodica - rekao je ministar Lončar.

Za pravne subjekte predviđene kazne su više, pa oni koji ne poštuju protivepidemijske mere rizikuju da iz kase "istresu" 150.000 do 300.000 dinara. Konkretno, za nepoštovanje mere da odredi tzv. kovid-redare, odnosno osobu odgovornu za poštovanje mera, recimo u klubu, kazna je 300.000 dinara. Za isti prekršaj preduzetnik može biti kažnjen sa 150.000, a odgovorna osoba sa 50.000 dinara, što je ukupni trošak za firmu od pola miliona dinara. Predviđena kazna za gazdu firme je 150.000 dinara, za direktora 50.000, a za kovid-redara 30.000. Kazne za pojedinca, recimo za nenošenje maske, ostaju 5.000 dinara, s tim što to više neće podrazumevati dugu sudsku proceduru, nego će se naplaćivati mandatno, i sa umanjenjem upola ako se plate u roku od sedam dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)