OPTUŽEN ZA ODMAZDU I ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA: Nasim Haradinaj danas pred sudom u Hagu, a zbog ovog ostaje iza rešetaka

Tanjug

29. 09. 2020. u 13:08

POTPRESEDNIK Udruženja veterana tzv. OVK Nasim Haradinaj popodne će biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu radi izjašnjavanja o krivici povodom sumnji za zastrašivanje svedoka.

ОПТУЖЕН ЗА ОДМАЗДУ И ЗАСТРАШИВАЊЕ СВЕДОКА: Насим Харадинај данас пред судом у Хагу, а због овог остаје иза решетака

Foto: Facebook/Printscreen/GazetaBlic

On je prošle nedelje uhapšen na tzv. Kosovu po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zastrašivanje svedoka, odmazda i povreda tajnosti postupka i prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća.

Na današnjoj sednici, sudija bi trebalo da Haradinaju predstavi nalog za hapšenje kojim se tereti za pokušaj krivičnog dela zastrašivanje svedoka, odmazdu prema svedocima i povredu tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka, a potom da ga pozove da se odmah ili u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Konkretno, u nalogu za hapšenje navodi se da je Haradinaj držao konferencije za novinare 7., 16. i 22. septembra gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Opasnost od ponavljanja dela

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Privođenje Gucatija sudiji za prethodni postupak još nije zakazano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)