VRAĆANJE KONJIČKE TRADICIJE U VOJSKU SRBIJE: U nedelju prenos Kupa u Karađorđevu

Novosti online

21. 09. 2020. u 14:45

Ljubitelji konjičkog sporta imaće priliku da uživaju u programu ovogodišnjeg „Kupa Vojske Srbije – Karađorđevo“, koji se održava u nedelju, 27. septembra u ergeli Karađorđevo.

ВРАЋАЊЕ КОЊИЧКЕ ТРАДИЦИЈЕ У ВОЈСКУ СРБИЈЕ: У недељу пренос Купа у Карађорђеву

Foto Ministarstvo odbrane

Na programu ove, već tradicionalne manifestacije, su četiri kasačke, četiri galopske i glavna galopska trka „Srpska konjička divizija“. Planirano je da manifestacija bude prenošena putem „live stream-a“ na internet sajtu Ministarstva odbrane.

Konjica, koja je u srpskoj vojsci imala dugu tradiciju, nakon skoro šest decenija od rasformiranja, ponovo je u sastavu vojske od 2018. godine.

Prve konjičke jedinice u Srbiji formirane su krajem 19. veka, kada je knez Miloš Obrenović obrazovao svoju konjičku gardu „Knjažeski gvardijski konjički eskadron“.

U balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, konjica je imala bitnu ulogu jer su konji bili korišćeni u aktivnim borbenim dejstvima i za transport žive sile i pokretnih sredstava. U toku Drugog svetskog rata, konjica je imala važnu ulogu prilikom razmeštaja jedinica na brdsko-planinskom zemljištu. Nakon Drugog svetskog rata brojno stanje konjičkih jedinica postepeno se smanjuje, da bi se naredbom Vrhovnog komandanta JNA od 27. jula 1959. godine, konjičke jedinice rasformirale zbog razvoja mehanizovanih i tenkovskih jedinica.

U 21. veku konjičke jedinice u oružanim snagama imaju prvenstveno protokolarnu namenu. Konjica je u vidu roda zastupljena u pojedinim stranim armijama, pa čak i u sastavu borbenih jedinica, a u cilju obezbeđivanja mobilnosti i razmeštaja snaga na nepristupačnom terenu.

Odlukom ministra odbrane, u junu 2018. godine formiran je Konjički vod Gardijskog bataljona Garde, čija je namena davanje vojnih počasti u okviru protokola državnih organa i pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih nepogoda i tehničko-tehnoloških i drugih nesreća na teritoriji Republike Srbije.

Foto Ministarstvo odbrane

Za izvršavanje zadataka Konjički vod koristi konje rase Nonijus u vranoj ili tamno doratoj boji, čije su osnovne odlike izdržljivost i relativno blaga narav. Konji koje koristi Konjički vod delom potiču iz uzgoja Vojne ustanove „Morović“ - ergela „Karađorđevo“, a drugi deo iz uzgoja ergele „Mezoheđeš“ iz Republike Mađarske.

Novoformirana konjička jedinica zadatke izvršava u garnizonu Novi Sad, u čuvenoj ergeli „Karađorđevo“, osnovanoj davne 1885. godine.

U sastavu ergele „Karađorđevo“ nalazi se i hipodrom na kome se tradicionalno održavaju konjičke trke. Uporedo sa vraćanjem konjičkih jedinica u Vojsku Srbije, nakon 12-ogodišnje pauze, 2018. godine obnovljena je i manifestacija „Kup Vojske Srbije“, koja je ergeli „Karađorđevo“ vratila stari sjaj.

Zahvaljujući Vojnograđevinskoj ustanovi „Beograd” u okviru ergele renovirani su objekti za smeštaj konja, pomoćni objekti i upravna zgrada s potkivačnicom i kovačnicom. Izgrađena je nova tribina na hipodromu s pratećim objektima i opremom, a rekonstruisane su i kasačka i galopska staza.

S posebnom pažnjom uređen je Muzej konjarstva, koji od 1983. godine svedoči o dugoj tradiciji vojne ergele u Karađorđevu. Osim brojnih pehara koje su konji iz ove ergele osvajali na različitim takmičenjima, u muzeju se čuvaju se i matične knjige grla s početka prošlog veka, kao i najstarija Knjiga utisaka na Balkanu, koja datira iz 1924. godine.

Ulaganjima u kapacitete ergele „Karađorđevo“ Vojska Srbije aktivno doprinosi očuvanju konjičke tradicije i konjičkog sporta, a obnavljanje konjičkih jedinica naše vojske dokaz je poštovanja predaka i sećanja na slavnu konjičku diviziju i pobede koje je izvojevala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije