POSLE PISANJA "NOVOSTI": Ivici nakon pola veka priznaju da je rođen u Srbiji

J. Ž. Skenderija

03. 09. 2020. u 11:00

PROBLEM Ivice Durkovića iz Zaplanjske Toponice kod Gadžinog Hana, o kome su "Novosti" juče pisale, biće rešen u najkraćem mogućem roku, kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

ПОСЛЕ ПИСАЊА НОВОСТИ: Ивици након пола века признају да је рођен у Србији

Foto D.Alihodžić

. Naime, Ivica ni posle 48 godina od rođenja nema jedinstveni matični broj, a od dokumenata poseduje samo vojnu i đačku knjižicu.

Ivica nije izbeglica niti raseljeno lice i čitav život proveo je u Zaplanjskoj Toponici gde je i rođen. Danas ne može da ostvari nijedno pravo, jer u sistemu ne postoji.

- Tražili smo odmah od nadležne matične službe iz Gadžinog Hana informacije kako bismo sagledali slučaj i utvrdili okolnosti zbog kojih gospodin Durković nema matični broj, kao i razloge zbog kojih je njegov zahtev ranijih godina odbijen - kaže Marina Dražić, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Kako naglašavaju, pravo na upis u knjigu rođenih imaju svi građani Srbije, i vrlo je važno da svi budu upisani u ovu evidenciju, jer ovo pravo je osnov za ostvarivanje ne samo prava iz ličnog statusa, kao što su pravo na državljanstvo, na lično ime, ličnu kartu, prijavu prebivališta, već i svih ostalih socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih prava.

- Srbija nije jedina zemlja u svetu koja se suočava sa apatridijom, odnosno sa problemima lica koja su pravno nevidljiva - kažu u MDULS. - Ovom pojavom u Srbiji su najviše pogođene nacionalne manjine Romi, Aškalije i Egipćani, kao i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije. Već duži niz godina, uz aktivnu podrška UNHCR i u saradnji sa Zaštitnikom građana i ostalim relevantnim institucijama i nevladinim sektorom, sprovodimo aktivnosti koje na sistemski način uređuju ova pitanja, kako bi do 2024. iskorenila apatridiju.

Kod nas danas postoje mehanizmi da svi koji nisu upisani u matičnu knjigu rođenih to pravo mogu ostvariti.

- Još su Zakonom o matičnim knjigama iz 2009, obezbeđene sve normativne pretpostavke za upis, bez obzira na to da li se radi o detetu čiji su roditelji poznati, nepoznati, bez roditeljskog staranja, ili o usvojenom detetu, kao i bez obzira na činjenicu da li se ovaj podatak prijavljuje nadležnom matičaru u zakonskom roku ili po isteku zakonskog roka za upis u matičnu knjigu rođenih - ističu nadležni.

Foto D.Alihodžić

Vodili smo računa i o finansijskim efektima koji mogu nastati u ostvarivanju ovog prava, pa je Zakonom o izmenama zakona o republičkim administrativnim taksama iz 2011. godine utvrđeno oslobađanje od plaćanja za naknadni upis činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih.

Prema podacima Ministarstva pravde u 2014. godini rešeno je 149 predloga za utvrđivanje vremena i mesta rođenja, u 2015. godini - 264, sledeće 291, zatim 508, u 2018 - 261, a u prošloj 451 predlog za utvrđivanje vremena i mesta rođenja.

- Vodeći računa i o činjenici da postoje građani koji žive u neformalnim naseljima, izmenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, omogućeno je da prijave svoje prebivalište na adresama centara za socijalni rad i dobiju lična dokumenta.

Foto D.Alihodžić

Đačka knjižica
 
NIJE POMOGLA VOJNA KNjIŽICA

- Ne znam kako su me upisali u školu. Nisam se proslavio kao đak, jer sam četiri puta ponavljao prvi razred i to je sve što imam od škole. Služio sam i domovini  kada sam 1992. godine pozvan u Rašku, gde sam bio 39 dana. Baš na osnovu te vojne knjižice pokušao sam da se upišem u matične knjige, ali sam dobio negativan odgovor. Nema me ni u biračkim spiskovima - rekao je, za "Novosti", Ivica Durković.

Foto D.Alihodžić

Vojna knjižica
NAJVIŠE NAKNADNIH UPISA 2009.


NAJVEĆI broj zahteva za upis u matične knjige primljen je 2009. godine - 9.573, i 2010. - 7.996. Naredne ih je bilo 774, u 2012. godini 1.552, a sledeće 784 zahteva. U 2014. - 419, u 2015. godini rešeno je 1.072 zahteva za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih i u 2016. - 1.330 zahteva, naredne - 1.537, 2018. - 846 i 2019. - 476 zahteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!