POLA VEKA LEČIO SIROMAŠNE: Egipat žali za doktorom koji je ceo radni vek posvetio onima koji nemaju

Tanjug

07. 08. 2020. u 22:15

DOKTOR Muhamed Abdulgafar Mešali iz Egipta koji je izabrao da ceo život i radni vek besplatno leči siromšne, umro je u 76. godini, zbog čega je cela zemlja u žalosti, prenosi Egipt today.

ПОЛА ВЕКА ЛЕЧИО СИРОМАШНЕ: Египат жали за доктором који је цео радни век посветио онима који немају

Foto: Tviter

Doktor za siromašne, kako ga je zvala cela nacija, a i ceo svet, nije samo lečio siromašne besplatno već im je ako nisu imali davao novac da kupe lekove, a onima koji nisu bili toliko siromašni lečenje je naplaćivao 0.60 dolara.

Diplomirao je 1967. godine sa prosekom 99.3 od 100. Kada je bio mlad dao je zavet Alahu da od siromašnih nikada neće uzeti ni paru, jer je saznao da ga je bolesni otac školovao na uštrb svoga lečenja, a na samrti mu je rekao da mora da brine o onima koji novac nemaju.

Radio je u improvizovanoj ambulanti na severu Egipta 10 sati dnevno, a dnevno je primao i 50 pacijenata.

Pomoć je odbijao, a to što bi i dobio, udeljivao bi svojim siromašnim pacijentima.

Jednom mu je, kako međi navode, neki dobročinitelj kupio auto kako na posao ne bi išao pešice, a poklonio mu je i skoro 20.000 dolara, da bi kasnije saznao da je doktor prodao auto da bu kupio potrebnu aparaturu za preglede i dijagnostiku, a sav novac je podelio pacijentima.

Govorio je da mu ne trebaju deset metara dugačka kola, ni skupa odela, da mu je savim dovoljno to što ima i da samo želi da pomaže ljudima, prenosi Midlistmonitor.

"Trudim se da budem asketa, meni je bilo šta dovoljno, obican sendvic od pasulja ili mlevene leblebije, to mi je sasvim dovoljno", govorio je.

Jedna od priča, kako prenosi Midlistmonitor, kaže da ga je u nameri da pomaže siromašnima učvrstilo i to što je čuo dečaka kako moli majku da mu kupi insulin, a ona kaže "nemamo za lek, imamo samo za hleb".

Dečak se tada, kako prenose mediji, zapalio jer nije želeo da bude teret porodici, a doktor Mešali mu nije mogao pomoći, ispričao je doktor u jednom intervjuu za Dojče vele.

Medicina je nauka koja pomaže ljudima, a ne na kojoj se zarađuje, govorio je Mešali i podsetio da mu je i njegov profesor rekao: "ako želiš da zarađujes idi na berzu, ako želiš da pomažeš ljudima budi doktor".

Radio je do poslednjeg dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)