VAŽNO ZA SVE RODITELJE: Evo šta se dešava sa vrtićima zbog korone

tanjug

25. 08. 2020. u 13:32

Sve mere koje se u beogradskim vrtićima sprovode sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa ostaju na snazi i u septembru, a vrtići su spremni i za veći broj dece koja se očekuju, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

ВАЖНО ЗА СВЕ РОДИТЕЉЕ: Ево шта се дешава са вртићима због короне

Foto: portal Udruženje "Roditelji"

- Raduje nas manji broj zaraženih proteklih dana ali se nećemo opuštati. U vrtićima nije bilo relaksacije zaštitnih mera od početka i neće ih ni biti - rekao je Gak nakon održanog sastanka sa direktorima beogradskih predškolskih ustanova uoči početka nove radne godine za vrtiće.

Tokom leta manje od 20 odsto dece je dolazilo u vrtić, a Gak kaže da će se u septembru broj mališana sigurno povećati ali da i dalje ne očekujemo uobičajeni broj kao u redovnim okolnostima.

On je istakao da je sa direktorima predškolskih ustanova razgovarao o načinama organizacije rada od septembra i podsetio ih na važnost brzog reagovanja u slučaju pojave zaraze.

- Već imamo iskustvo rada u uslovima epidemije, vrtićći su radili celo leto, zaposleni su opremljeni svom neophodnom zaštitnom opremom, ali će veći broj dece zahtevati i veću opreznost - rekao je Gak, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Napominje da do sada nijedan slučaj pojave korone u vrtićima nije izmakao kontroli, da svi znaju svoj deo posla i da su ga radili odlično.

- Isto očekujem i od septembra“, rekao je gradski sekretar i dodao i da će se u ustanovama tokom ove nedelje završiti anketa među roditeljima o očekivanoj dolaznosti koja će krajem nedelje dati precizniju sliku o očekivanom broju dece.

Od tog broja, kako je rekao, zavisiće i organizacija rada od ustanove do ustanove, u skladu sa potrebama svakog pojedinačnog vrtića od ukupno 308 koliko ih Beograd ima.

Gak je istakao i da je sistem fleksibilan, te da će se roditeljima koji i dalje ne žele da šalju decu u vrtiće omogućiti i onlajn podrška vaspitača.

- Vrtići će biti na raspolaganju roditeljima na više načina u zavisnosti od njihovih potreba, ali je najvažnija poruka roditeljima da će biti bezbedni“ - rekao je Gak.

On je podsetio da je od početka epidemije zabranjen ulazak u vrtiće svima osim deci, zaposlenima i jednom roditelju koji dovodi dete, da se na ulazu deci meri temperatura, dezinfikuju ruke.

Prostorije, igračke i sve površine u objektima, kako je naveo, detaljno i redovno se dezinfikuju, deca provode više vremena na otvorenom kad god je to moguće, a sa decom se razgovara o celoj situaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

40 GODINA ČUVALI JEZIVU TAJNU U ŠUPI: Otac i sin počinili nezapamćen zločin - policajci bili u šoku posle otkrića (VIDEO)