STUDENTSKI KARANTIN SA PET ZVEZDICA: "Novosti" u Domu "Kralj Aleksandar" namenjenom izolaciji (FOTO)

B. BORISAVLjEVIĆ

22. 08. 2020. u 17:00

STUDENTSKI centar "Beograd" se uveliko priprema za dolazak akademaca iz drugih gradova Srbije, kako bi polagali ispite u septembarskom roku i završili druge obaveze na fakultetima.

СТУДЕНТСКИ КАРАНТИН СА ПЕТ ЗВЕЗДИЦА: Новости у Дому Краљ Александар намењеном изолацији (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Na mnogim visokoškolskim ustanovama su već počeli rokovi, pa trenutno u domovima boravi oko 3.500 studenata. Tokom septembra očekuje se da će biti oko 8.000 stanara. Uprava SC "Beograd" je, u skladu sa preporukama, preduzela sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Ekipa "Novosti" posetila je juče dom i budući karantin za studente u hostelu doma "Kralj Aleksandar Prvi". U čitaonicama smo zatekli studente koji spremaju ispite za septembarski rok, a neki uče i u sobama. Kažu, ne plaše se da će se zaraziti u domu i tvrde da poštuju sve mere. U hodnicima su juče svi nosili maske, poštujući i sve ostale propisane mere.

U hostelu zasada nema nikoga. Akademcima koji ovde budu morali da borave na raspolaganju će biti 25 soba, a uslovi za boravak su kao u bolje rangiranim hotelima. Preduzete su sve propisane zaštitne mere, a prostor je totalno izolavan od ostalog dela. Ako osete simptome koji ukazuju na kovid 19, oni se najpre javljaju respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike. Studenti koji budu testirani rezultate čekaju u karantinu u okviru hostela u domu "Kralj Aleksandar Prvi".

- Izolacija će biti kao poseban smeštajani kapacitet sa zasebnim ulazom - navodi Goran Minić, direktor SC "Beograd". - Svaka soba ima svoje kupatilo, a mi ćemo hranu izolovanim studentima dostavljati do vrata, kako bismo sprečili bilo kakav kontakt i izbegli dalje širenje zaraze. Studenti koji su negativni vraćaju se u sobe, ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice "Arena", a sa težom kliničkom slikom na dalje lečenje u kovid-bolnice.

Prema rečima Minića, u svim objektima dezinfikovan je kompletan prostor, na ulazima su postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, a za sve je obavezno nošenje maski. Dok su u čitaonici, studenti moraju nositi masku sve vreme, uz fizičku distancu od najmanje dva metra u svim pravcima.

SVE SREĐENO ZA STANARE

KRATKA "pauza" u radu iskorišćena je za sređivanje domova i restorana. Pored redovnog higijensko-tehničkog uređenja, majstori su krečili, urađeno je temeljno čišćenje i servisiranje opreme, kao i radovi na klimatizaciji u restoranu u "Studentskom gradu". Iako studenti, koji preko leta ostanu u svojim sobama, plaćaju ekonomsku cenu smeštaja, ove godine taj "cenovnik" nije važio, pa su tako za smeštaj mesečno izdvajali od 1.020 do 1.930 dinara.

- Zbog epidemije izazvane virusom korona, studentima koji žive u studentskim domovima zabranjene su posete, prenoćišta i studentska slavlja i to se strogo kontroliše - kaže Minić. - I u pogledu rada restorana će se pratiti preporuke nadležnih institucija, tako da će se primenjivati mere koje su važile i do sada - student ne može da uđe u restoran bez zaštitne maske, mora da se održava distanca u redu za hranu, stolovi moraju biti udaljeni najmanje metar i po, a masku mogu da skinu samo dok jedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe