GAŠIĆ U ASTANI: Sastao se sa kazahstanskim kolegom

Novosti online

13. 06. 2024. u 13:58

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Astani, u okviru zvanične posete Republici Kazahstan, sa ministrom odbrane te zemlje general-pukovnikom Ruslanom Žaksilikovim, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i bilateralnoj vojnoj saradnji i njenom unapređenju.

ГАШИЋ У АСТАНИ: Састао се са казахстанским колегом

Foto: Ministarstvo

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni, usledio je srdačan i otvoren razgovor ministara odbrane Srbije i Kazahstana u prisustvu delegacija dve zemlje.

Ministar Gašić zahvalio je na ukazanom gostoprimstvu i istakao da je to njegova prva zvanična poseta od preuzimanja dužnosti ministra odbrane, što je, kako je rekao, pokazatelj prijateljskih odnosa dva naroda i dve države. Prema rečima ministra Gašića, odlični odnosi predsednika Republike Srbije i Republike Kazahstan, Aleksandra Vučića i Kasima Žomarta Tokajeva, svakako daju doprinos i podstrek za dalje unapređenje saradnje dve zemlje.

Kako je naglasio, Srbija je izuzetno zahvalna na principijelnom stavu i podršci koju Kazahstan pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa. On je poručio da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkog sporazuma, te dodao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u svetu koja narušavaju stabilnost, ministar odbrane Srbije istakao je da je dugoročno strateško opredeljenje naše zemlje da zadrži status vojno neutralne države, uz unapređenje saradnje sa svim relevantnim akterima međunarodnih odnosa, naročito u domenu bezbednosti i odbrane.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, ministar Gašić naglasio je da je ona veoma dobra i da postoji prostor za unapređenje vojno-vojne, vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje. On je dodao da uzlazni trend dobrih odnosa dve države otvara perspektivu razvoja te saradnje i značajan potencijal njenog unapređenja.

Sagovornici su se saglasili da dve zemlje karakteriše miroljubiva spoljna politika i spremnost da se dijalogom rešavaju otvorena pitanja i stvaraju uslovi za nesmetan ekonomski razvoj i prosperitet građana dve zemlje.

Ministar Žaksilikov čestitao je ministru Gašiću postavljenje na dužnost ministra odbrane i izrazio zahvalnost što je njegova prva zvanična poseta upravo poseta Kazahstanu. On je istakao da postoji obostrana zainteresovanost da zajedničkim naporima unaprede saradnju u oblasti odbrane na viši nivo, sa akcentom na vojno obrazovanje, imajući u vidu pozitivna iskustva iz prethodnih zajedničkih aktivnosti. Ministar Žaksilikov zahvalio je prijateljskoj Srbiji na pruženoj pomoći Kazahstanu tokom poplava koje su zadesile tu zemlju i dodao da smo mi zemlje posvećene miru i saradnji.

Današnjem sastanku prisustvovali su članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Gašić – vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije general-major Srđan Petković i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić, kao i ambasador Srbije u Astani Vladimir Jovičić i izaslanik odbrane Srbije pukovnik Saša Momčilović.

Ministar Gašić upisao je potom u knjigu počasnih gostiju da su današnji razgovori pokazali zajedničko opredeljenje za jačanje saradnje na polju odbrane i potvrdili tradicionalne prijateljske odnose naroda Srbije i Kazahstana te izrazio uverenje da su današnje poruke i čvrste veze, koje su u dosadašnjoj saradnji uspostavili pripadnici dve vojske, garant jačanja odbrambene saradnje dve zemlje.

Posle sastanka, ministar Gašić zasadio je drvo ispred zgrade Ministarstva odbrane Kazahstana u „Aleji prijateljstva“.

Ranije danas, ministar Gašić položio je venac na Spomenik branilaca otadžbine u Astani i odao poštu stradalim vojnicima Kazahstana.

BONUS VIDEO: U SUSRET SPASOVDANSKOJ LITIJI: Mošti Svetog Justina Ćelijskog stigle u Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!