PRVA NAGRADA OTIŠLA JE I U SEOSKU ŠKOLU: Na konkursu Društva za srpski jezik i književnost izdvojeno sedam đačkih radova

Lj. Begenišić

11. 05. 2024. u 10:00

PRILIČNO zahtevne uslove na konkursu za kratku priču Društva za srpski jezik i književnost bez problema je ispunilo sedam učenika čije radove je merilo oštro oko univerzitetskih profesora.

ПРВА НАГРАДА ОТИШЛА  ЈЕ И У СЕОСКУ ШКОЛУ: На конкурсу Друштва за српски језик и књижевност издвојено седам ђачких радова

privatna arhiva

Konkurs je predvideo tri nagrade, a žiri je odlučio da one budu "raspoređene" na sedam đaka osnovnih i srednjih škola čiji su se radovi izdvojili. Najprestižniju, prvu nagradu, podelile su dve devojčice - Lana Đorđević, učenica šestog razreda OŠ "Bora Stanković" iz Vučja i Sara Milosavljević, đak prvog razreda Srednje tehničke škole "Šinković Jožef" iz Bačke Topole.

Po oceni profesora one su najbolje u 500 karaktera kolika je bila zadata dužina kratke priče uklopile tri frazeologizma: grlom u jagode; s mene pa na uštap i nije šija nego vrat - što je, takođe, bio uslov konkursa.

Tako je jedna prva nagrada otišla u malo mesto Bunuški Čifluk na jugu Srbije, gde radi izdvojeno odeljenje OŠ "Bora Stanković" iz Vučja. Tu se školuje Lana Đođević koja je na konkurs poslala priču pod nazivom "Literarni konkursi" u kojoj se kritički osvrnula upravo na brojne književne konkurse koji se raspisuju, a čija ozbiljnost nije uvek na očekivanom nivou.

Ona i njena nastavnica srpskog jezika Marina Dinić kažu da nagradu nisu očekivale. A kako je to izgledalo kada su čule da je Lana osvojila prvo mesto, priča nam nastavica Marina:

- Dete je bilo gotovo izbezumljeno od radosti, plakala je i grlila me, i ja sam bila presrećna, jer nismo očekivale da će nagrada pogoto prva pripasti baš Lani.

Lana kaže da je htela da proba, pa šta bude. Nije joj bilo teško da ispuni sve uslove koji su propisani, jedino nije znala šta znači izraz "s mene pa na uštap", a kada joj je nastavnica objasnila, ona ga je vešto "udenula" u priču.

Stiglo 175 radova

Društvo za srpski jezik i književnost koje je književni konkurs raspisalo u okviru akcije "Mart, mesec srpskog jezika", ugostilo je nagrađene učenike i njihove nastavnike na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tu su pobednicima dodeljene i prigodne nagrade. Inače, na konkurs za kratku priču stiglo je 175 radova.

Lana je šesti razred, još ne zna koju će srednju školu upisati, ali bi volela da postane glumica i upiše Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. I nastavnica Marina potvrđuje da je Lana, osim za pisanje, talentovana za glumu, odličan je govornik i prava umetnica.

- Ona je moj biser u odeljenju koje zovem "biseri" - kaže ova nastavnica uz napomenu da je celo odeljenje veoma uspešno bez obzira na to što se školuju u malom mestu.

- Oni su izvanredno odeljenje, među njima ima mnogo mladih glumaca, mi smo bili domaćini Svetosavskih svečanosti i zajedno smo spremili izvrsnu predstavu, a jednu od glavnih uloga imala je i Lana - priča nastavnica Marina.

Druga dobitnica prve nagrade Sara Milosavljević je malo starija od Lane, prvi je razred Srednje tehničke škole "Šinković Jožef" iz Bačke Topole, a nagrađena je za priču "Crtice iz života Svetoga Save".

Njena nastavnica srpskog jezika Dunja Pešut kaže da Sari, iako je upisala računarski smer, srpski jezik i knjižvnost "idu" izvanredno.

privatna arhiva

Sara Milosavljević i Dunja Pešut

- I ranije sam učestvovala na jednom literarnom konkursu na kome sam pisla o Svetom Savi, a sada obrađujemo i lekcije koje se odnose na život ovog svetitelja, pa sam sve to povezala i napisala kratku priču - pojašnjava ova srdnjoškolka.

Sara, inače, mnogo čita, a da li će u budućnosti biti IT stručnjak ili će se posvetiti jeziku i književnosti, kaže da ne zna kuda će je životni put odvesti.

Osim ove dve talentovane devojčice veštine u pisanju kratkih priča pokazalo je još petoro đaka, koji su podelili preostala dva mesta. Tako su drugu nagradu osvojile Tea Miščević, đak prvog razreda Prve beogradske gimnazije za priču pod nazivom "Moja priča u stihu" i Aleksa Matnić. učenik šestog razreda OŠ "Matko Vuković" iz Subotice za priču "Aleksina priča".

Treću nagradu podelilo je troje đaka, i to Jovan Sekerez, đak petog razreda OŠ "Zmaj Jova Jovanović" iz Beograda za priču "Osamostaljivanje", Sofija Terzić, učenica osmog razreda beogradske osnovne škole "Svetozar Marković" za priču "Zašto imam keca iz hemije" i Antonina Gramatčikova, učenica prvog razreda Karlovačke gimnazije za priču pod nazivom "Drvo i čovek".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice