VAŽNI RAZGOVORI I POTPISIVANJE BROJNIH SPORAZUMA O SARADNJI: Održan Prvi forum kulturne razmene Kine i Srbije

Novosti online

29. 04. 2024. u 17:18

NA INSTITUTU za pojas i put u Beogradu održan je Prvi forum kulturne razmene Kine i Srbije u organizaciji Prestoničkog pedagoškog univerziteta, Instituta globalne i regionalne studije i Instituta za pojas i put. Konferenciju je u svojstvu mentora podržala Kancelarija za informisanje Državnog saveta Narodne Republike Kine.

ВАЖНИ РАЗГОВОРИ И ПОТПИСИВАЊЕ БРОЈНИХ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ: Одржан Први форум културне размене Кине и Србије

Foto: Novosti

U inspirativnoj i dubokoj akademskoj raspravi učestvovali su predstavnici institucija organizatora, ali i direktor Instituta za azijske studije sa Fakulteta političkih nauka prof. dr Dragana Mitrović, Miljko Živoinović, sin proslavljenog srpskog glumca, izuzetno poznatog u NR Kini, Bate Živojinovića. Skup je otvorio savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Tang Dašeng, nakon koga se prisutnima obratio i pomoćnik generalnog sekretara Vlade Republike Srbije zadužen za međunarodnu razvojnu saradnju, Danijel Nikolić. U toku Foruma potpisan je sporazum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu koga je predstavljao prof. dr Nikola Jorgovanović, prorektor i Prestoničkog pedagoškog univerziteta koga je predstavljao potpredsednik Ma Ligeng koji je izjavio da se prijateljstvo Srbije i Kine ovakvim događajima jača i institucionalizuje.

Direktor Instituta za pojas i put, prof. dr Bojan Lalić je sa direktorom Instituta za globalne i regionalne studije Liang Džanjunom potpisao sporazum o saradnji, navodeći da je se saradnja sa Kinom, ali i sa drugim zemljama obuhvaćenim Inicijativom pojas i put odvija velikom brzinom i to u ambijentu kreiranja zajedničke vizije budućnosti.   

Doprinos diskusiji dao je Danijel Nikolić podsećajući na veliki broj susreta na najvišem nivou predsednika država i vlada Republike Srbije i Narodne Republike Kine u poslednjoj deceniji, što ukazuje na izrazito prosperitetne odnose dve zemlje.

Izuzetno plodna diskusija vođena je oko tema kulturnog nasleđa Kineske civilizacije, kao najstarije kontinualne civilizacije i elemenata nasleđa rimskog carstva na prostorima Srbije. Takođe, tokom Foruma učesnici su dali osvrt na Inicijativu pojas i put koja sada ulazi u drugu deceniju, kao i na buduću posetu predsednika Si Đinpinga Republici Srbiji.

Zajednički zaključak Foruma je da kulturno nasleđe, kao i kulturna razmena zbližavaju narode i predstavljaju osnovu za svaki drugi oblik saradnje, privredni, akademski i konačno politički.

Veoma je značajan momenat u kome se Forum održava s obzirom na previranja u svetskoj političkoj areni, a posebno u kontekstu situacije u kojoj se nalazi Republika Srbija u Ujedinjenim nacijama i multilateralnim odnosima istoka i zapada.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima