SVE O "VIHORU 2024" Preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije na Pešteru - Novi dronovi, letelice i modernizovani tenkovi (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

17. 04. 2024. u 10:10

MINISTAR odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da preko 2.000 pripadnika Vojske Srbije učestvuje na vojnoj vežbi Vihor 2024. na Pešteru.

СВЕ О ВИХОРУ 2024  Преко 2.000 припадника Војске Србије на Пештеру - Нови дронови, летелице и модернизовани тенкови (ФОТО)

Foto: Vojska Srbije

- Na toj vežbi biće prikazano preko 500 naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije. Od tog broja biće predstavljeno više od 270 onih najsloženijih i najvrednijih, najdubljih sistema naoružanja - rekao je on za RTS.

Prema rečima ministra, na vojnoj vežbi Vihor 2024. videće se i novi dronovi, besposadne letelice, modernizovani tenkovi, kao i modernizovana oklopna vozila, najbolja samohodna, ali i raketna artiljerija.

Foto: Vojska Srbije

- Pokazaćemo svakako ne samo sposobnost naše vojske, nego i poslati jasnu poruku građanima Srbije, da je naša vojska obučena, hrabra, a svima onima koji nisu dobronameni prema Srbije, pokazaćemo da naša zemlja nije džak za udaranje i da nas niko neće omalovažavati - rekao je Vučević.

Foto: Printscreen/RTS

Vežba "Vihor 2024" se realizuje do 21. aprila i prema ranijim najavama Ministarstva odbrane na njoj učestvuju operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponente Vojske Srbije, u cilju daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica za pripremu i izvođenje borbenih operacija, za organizovanje sadejstva, saradnje i zaštite snaga, kao i za kontrolu teritorije i logističku podršku snaga u zoni operacije. U okviru aktivne faze združene taktičke vežbe "Vihor 2024", jedinice Kopnene vojske realizuju intenzivne vežbe na stalnim i privremenim poligonima Vojske Srbije.

Vežba "Vihor" realizuje se na osnovu direktive predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića. 

Najsloženija aktivnost 19. aprila

"U ovoj fazi vežbe, koja se izvodi na 12 lokacija, jedinice iz sastava kopnene i vazduhoplovne komponente, kao i specijalne snage Vojske Srbije, u skladu sa dobijenim zadacima i svojom namenom, realizuju odeljenska, vodna i četna bojeva gađanja, taktička uvežbavanja, trenažne letove, bombardovanje i raketiranje, desantiranje i savlađivanje vodenih prepreka, kako bi se pripremili za sledeće, još složenije, etape vežbe.

U realizaciji taktičkih i vatrenih zadataka aktivno se upotrebljavaju tenkovi i druga oklopna borbena vozila, borbeni i transportni vazduhoplovi, raketni sistemi za protivvazduhoplovna dejstva, protivoklopni raketni sistemi, artiljerijska oruđa, bespilotne letelice i daljinski pilotirani vazduhoplovi, multisenzorski izviđački sistemi i savremeno streljačko naoružanje.

Posebna pažnja data je prikupljanju i obradi obaveštajnih podataka novouvedenim sredstvima, zaštiti snaga, kontroli teritorije i neprekidnosti telekomunikacionog obezbeđenja i logističke podrške jedinica u zoni operacije", saopšteno je u ponedeljak iz Ministarstva odbrane. 

Foto: Vojska Srbije

Vežbajuće jedinice su na teren izašle početkom prošle nedelje, a najsloženija aktivnost realizovaće se na privremenom poligonu „Pešter“, u petak, 19. aprila, kada će združene snage Vojske Srbije demonstrirati osposobljenost za izvođenje napadne operacije. Tada će snage Vojske Srbije pokazati odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje u odgovoru na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije, a biće predstavljen i deo borbenih sredstava iz razvoja domaće odbrambene industrije.

 

BONUS VIDEO:

VUČIĆ DONEO ODLUKU: Dodeljena vojna zastava Kobrama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

DVE DRŽAVE SAMO ŠTO NISU ZARATILE TOKOM SEDNICE U UN: Skandalozno je da imaju saosećanja samo prema ljudima u Srebrenici