"ZADOVOLJNA SAM ŠTO U BEOGRADU IMAMO OVAKAV CENTAR": Ministarka Vujović obišla novo postrojenje za termički tretman otpada

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 04. 2024. u 15:14

VUJOVIĆ obišla novo postrojenje za termički tretman otpada izgrađeno po najvišim EU standardima

ЗАДОВОЉНА САМ ШТО У БЕОГРАДУ ИМАМО ОВАКАВ ЦЕНТАР: Министарка Вујовић обишла ново постројење за термички третман отпада

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novo postrojenje u sklopu kompleksa Centra za upravljanje otpadom u Vinči, novu energanu koja je u fazi probnog rada, i u kojoj će se termičkim tretmanom komunalnog otpada koji ne može biti ponovo iskorišćen i recikliran, proizvoditi električna i toplotna energija.

Vujović je postrojenje obišla zajedno sa predsednikom privremenog organa Grada Beograda Aleksandrom Šapićem i predstavnicima privatnih partnera. Ministarka je tom prilikom istakla da je kompleks u Vinči jedan od najmodernijih i da radi u skladu sa evropskim standardima.

- Pravo je zadovoljstvo videti kako funkcioniše probni rad postrojenja koje će obezbeđivati toplotnu energiju za više od 25.000 stanovnika i električnu energiju iz otpada za oko 35.000 Beograđana, u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Postrojenje je izgrađeno po najvišim standardima i spremno da ispuni sve uslove zaštite životne sredine prema najbolje dostupnim tehnologijama. Ono što je i za mene kao ministarku zaštite životne sredine posebno važno, jeste što u sklopu postrojenja postoje najmoderniji sistemi za sprečavanje aerozagađenja i u slučaju minimalnih prekoračenja, zaustavio bi se automatski čitav proces. Zadovoljna sam što u Gradu Beogradu, koji ima veliki broj stanovnika i u kojem se generišu velike količine otpada, imamo jedan ovakav centar - naglasila je ministarka Vujović.

Vujović je navela da se očekuje da u sklopu centra u Vinči, uskoro bude izgrađeno i postrojenje za sakupljanje i tretman deponijskog gasa, koji će biti sakupljen i iskorišćen za proizvodnju električne i toplotne energije. 

- U Vinči se danas tretira i građevinski otpad, izgrađena je deponija inertnog otpada, imamo postrojenje za tretman procednih voda. Drago mi je što sam se uverila da radi i nova sanitarna deponija, gde se otpad odlaže na propisan način. Stara deponija na kojoj se nepravilno odlagao otpad više od 40 godina je zatvorena, a biće i sanirana. Sada je na svima nama da podižemo svest građana da svako da doprinos kako bi unapredili zaštitu životne sredine, jer danas možemo da izaberemo da ne pravimo smetlišta, već da otpad odlažemo propisno, kako bi se ovde u Vinči na najbolji način i tretirao - rekla je Vujović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)