VAŽNA VEST ZA GRAĐANE: Obolelima od retkih bolesti pomoć države od 110.000 dinara

Novosti online

13. 04. 2024. u 11:17

PORED sveobuhvatne podrške, kada su u pitanju lečenje, inovativne terapije i celokupna zdravstvena nega, od januara ove godine, obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama dostupna je finansijska podrška u vidu isplate jednokratne pomoći u iznosu od 25.000 dinara, kao i vaučeri za lekove i medicinska sredstva u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju u iznosu od 50.000 dinara, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

ВАЖНА ВЕСТ ЗА ГРАЂАНЕ: Оболелима од ретких болести помоћ државе од 110.000 динара

Foto:V.Mitrić

Na ovaj način oboleli i njihove porodice mogu da dobiju najmanje 110.000 dinara. Ovakav vid podrške obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama omogućen je od kraja januara, kada je počela isplata jednokratne finansijske pomoći i dodela vaučera, kažu iz Ministarstva.

Svesna značaja podrške koju pruža obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama, država će i dalje nastaviti da radi na jačanju te pomoći, kako bi oboleli i porodice imali još kvalitetnije uslove za život, što je i osnovni cilj Grupe za podršku porodicama s decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koja je nedavno formirana u okviru Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, kaže se u saopštenju.

Anđeli Mišić (14) devojčici iz Šida, koja boluje od bulozne epidermolize, rešenje o jednokratnoj finansijskoj pomoći, kao i rešenja o dodeli vaučera za nabavku lekova i medicinskih sredstva u apotekama i vaučer za rehabilitaciju, biće uručeni u ponedeljak, najavilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju. 

Takođe, preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje njoj se, počev od 2011. godine, obezbeđuju odgovarajuća pomagala kao što su elastični zavoji, silikonski flasteri, tubularni zavoji i igle za pen špric u količini predviđenoj propisima.

Ministarstvo podseća da pre 2012. godine nijedan pacijent nije lečen od retkih bolesti o trošku države, a budžet za retke bolesti prvi put je formiran upravo 2012. godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

BONUS VIDEO: NATO ZLOČIN U GRDELIČKOJ KLISURI: Obeleženo 25 godina od kada je bombardovan voz pun putnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu