NABAVKOM "RAFALA" NE ODRIČEMO SE VOJNE NEUTRALNOSTI: Oglasilo se Ministarstvo odbrane

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 04. 2024. u 13:55

MINISTARSTVO odbrane ocenilo je danas da su ocene iznete u javnost da nabavka 12 novih višenamenskih borbenih aviona tipa "rafal" predstavlja navodno kršenje vojne neutralnosti Srbije krajnje neutemeljene i nekompetentne, dodajući da je jedini razlog takvih javnih istupa stvaranje veštačkog publiciteta i obmanjivanje javnosti.

НАБАВКОМ РАФАЛА НЕ ОДРИЧЕМО СЕ ВОЈНЕ НЕУТРАЛНОСТИ: Огласило се Министарство одбране

Foto: Profimedia/Ilustracija

Iz Ministarstva su istakli da je "rafal" jedna od najsavremenijih letelica tog tipa na svetu čiji će ulazak u naoružanje Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane obezbediti dugoročnu zaštitu vazdušnog prostora Srbije i doprineti sveukupnoj bezbednosti države i građana.

U saopštenju se navodi da se proklamovana vojna neutralnost Srbije odnosi, pre svega, na opredeljenje države da ne pristupa niti jednom postojećem vojnom savezu, te da sve odluke o pitanjima svoje odbrane donosi samostalno i da za njih preuzima punu odgovornost. Taj vid odgovornosti državno rukovodstvo je, kako se dodaje, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pokazalo više puta u prethodnom periodu nastojeći da Vojsci Srbije obezbedi najsavremenije naoružanje i opremu dostupnu na svetskom tržištu.

Podsećaju da je Srbija u proteklih nekoliko godina realizovala niz nabavki savremenih letelica, raketnih sistema PVO, radara, borbenih vozila, elektronskih sistema i drugih sredstava od raznih zemalja, uključujući Rusiju, Kinu, Sjedinjene Američke Države, Španiju i Francusku.

Iz Ministarstva su naglasili da su te nabavke sprovedene isključivo prema zahtevima Generalštaba Vojske Srbije koji je svoje procene zasnovao na potrebama naših jedinica, taktičko-tehničkim karakteristikama i kvalitetu sredstava NVO koji se mogu nabaviti na svetskom tržištu.

Istakli su da niti jedna od tih nabavki, kao ni najavljena nabavka "rafala" nije, niti može da predstavlja akt nepoštovanja vojne neutralnosti Srbije, već je isključivo čin državničke, patriotske i profesionalne odgovornosti za odbranu zemlje i bezbednost svih naših građana.

Ministarstvo odbrane je apelovalo na sve političke činioce u zemlji da pitanja odbrane izostave iz svojih dnevnopolitičkih agendi i da se ujedine oko nacionalnih i bezbednosnih interesa Srbije, naročito u aktuelnom trenutku globalne nestabilnosti.

BONUS VIDEO: VUČIĆ SA MINISTROM ODBRANE - Drugi dan posete predsednika Srbije Francuskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova