EVO KAKVO NAS VREME ČEKA NA PROLEĆE I LETO: RHMZ objavio detaljnu sezonsku prognozu po mesecima

Novosti online

23. 02. 2024. u 08:43

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do avgusta ove godine u kojoj se navodi da će letnji meseci u Srbiji ove godine biti prosečno topliji.

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА НА ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО: РХМЗ објавио детаљну сезонску прогнозу по месецима

Foto: Depositphotos

Naime, prema njihovoj prognozi mart će u većem delu naše zemlje biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Vojvodini i Timočkoj Krajini biti topliji i vlažniji mesec. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,4ºS - navodi se u prognozi i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko šest mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

APRIL

Prema sezonskoj prognozi april će biti topliji i prosečno vlažan mesec, a u prvoj dekadi je moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1,0ºS do 2,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19,3ºS - navodi RHMZ i dodaje: - Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 54 mm.

MAJ

Maj će u većem delu Srbije biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u Jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji maj. Majske kiše.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13,5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24,1ºS. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u Jugoistočnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

JUN 

Prema najavi RHMZ-a, u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji jun.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16,9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,6ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27,4ºS - piše u sezonskoj prognozi:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama visšegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

JUL

Topliji i prosečno suv jul. Moguća pojava toplotnih talasa, piše RHMZ.

Foto: D. Milovanović

- Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30,3ºS. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

AVGUST

Avgust će u većem delu Srbije biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan jun. Toplotni talasi.

Foto: Novosti

Tekst potpisa

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18,9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,7ºS - piše RHMZ i dodaje: - Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u Zapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU NATO OPOZICIJE: Očigledno je da se vodi borba za prevlast