DEVETI SLUČAJ MORBILA: Obolelo dete od četiri godine, delimično vakcinisano

B.B.

21. 02. 2024. u 14:15

U prestonici je potvrđen deveti slučaj obolevanja od malih boginja, potvrđeno je "Novostima" u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Reč je o detetu starosti od četiri godine, koje je delimično vakcinisano.

ДЕВЕТИ СЛУЧАЈ МОРБИЛА: Оболело дете од четири године, делимично вакцинисано

Foto Shutterstock

Prema današnjem epidemiološkom preseku ovo je treći slučaj, pošto nešto ranije danas dijagnoza morbila dijagnostifikovana kod još dva pacijenta - majke(48) i sina (4).

Da podsetimo, prva dva slučaja morbila otkrivena su 8. februara kod srednjoškolca koji nije vakcinisan osobe i odrasle osobe koja je u medicinskoj dokumentaciji imala podatak da je preležala bolest. Nakon toga, 12. februara, od malih boginja je obolelo dete koje pohađa osnovnu školu, koje je imalo upalu pluća.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

MMR vakcina se daje u dve doze deci u drugoj i sedmoj godini života. Pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12-15 meseci i u sedmoj godini, u okviru priprema za polazak u školu.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komlikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)