SRPSKU IDEJU OSNAŽITI U TRI PRAVCA : Vladimir Pavićević o Srbiji u kontekstu globalnih izazova (VIDEO)

J. S.

12. 02. 2024. u 22:07

U DANAŠNjEM vremenu koje čini niz kriza vezanih za ratna dešavanja u Ukrajini i na Bliskom istoku, koja se vrlo lako mogu proširiti, a utiču i na stanje u Srbiji, treba posmatrati dešavanja na domaćem terenu, a jedna od relevantnih teza, jeste revitalizacija srpske ideje.- smatra prof.dr Vladimir Pavićević.

СРПСКУ ИДЕЈУ ОСНАЖИТИ У ТРИ ПРАВЦА : Владимир Павићевић о Србији у контексту глобалних изазова (ВИДЕО)

KCNS

Kada je u pitanju regionalni kontekst, Pavićević se osvrnuo na jake inostrane uplive na „trusno Balkansko tlo" kao područje koje se u različitim periodima definisalo kao prilično nestabilan region sklon potresima različitih tipova. 

Nasuprot teškim okolnostima Pavićević postavlja racionalno sagledavanje i delovanje koje će ići u pravcu mira i progresadoprineti rastu i životnog standarda. 

- Upravo u tom kontekstu treba sagledavati srpsku ideju, i moja teza je da mi danas objektivno i precizno možemo govoriti o njenoj revitalizaciji, naročito posle  teških devedesetih godina dvadesetog veka – ističe Pavićević. 

 Revitalizacija srpske ideje, prema njegovim rečima, ostvariva je i u aktuelnom trenutku se odvija u tri trase.Prvu predstavlja snaženje države Srbije kroz podsticaj Beograda kao centra prema kojem sve gravitira. Drugu trasu čini Republika Srpska, jer odatle dolazi snažan podsticaj za revitalizaciju srpske ideje.Treća trasa tiče se Crne Gore i na tom planu progres je ostvaren političkim padom Mila Đukanovića kao nosioca antisrpske ideje.

Predavanje prof. dr Vladimira Pavićevića „Srpska ideja u kontekstu regionalnih i globalnih izazova“ može se pogledati  na Jutjub kanalu KCNS. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!