I MAJKA ZBOG UPALE PLUĆA U BOLNICI: Kod nje su se prvo i pojavili simptomi, ali je za sina ranije stigla potvrda

V. N.

09. 02. 2024. u 12:19

I MAJKA dečaka (15) kod kojeg je, posle punih 10 meseci bez ove bolesti u Beogradu, u utorak laboratorijski potvrđen prvi slučaj morbila, obolela je od malih boginja.

И МАЈКА ЗБОГ УПАЛЕ ПЛУЋА У БОЛНИЦИ: Код ње су се прво и појавили симптоми, али је за сина раније стигла потврда

Foto AP

Sumnjalo se da je ona i zarazila sina, koji je sa upalom pluća smešten u Kliniku za infektivne i tropske bolesti UKCS, a juče je stigla i zvanična potvrda o prijavi drugog slučaja morbila, koje se inače brzo i lako šire. I majka je hospitalizovana zbog komplikacija.

Simptomi bolesti prvo su se pojavili kod majke, čiji je vakcinalni status nepoznat, a onda kod dečaka za kojeg se zna da nije vakcinisan.

Doktorka Slavica Maris, epidemiolog u beogradskom Zavodu za javno zdravlje, potvrdila je da je sestra dečaka vakcinisana i da nije obolela, ali nije "ulazila u razloge zašto on nije primio vakcinu"!

Prema nalogu Ministastva zdravlja i Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" domovi zdravlja proveravaju kartoteke, a trebalo bi svu decu koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana da pozovu na imunizaciju.

- Pregledamo kartone godišta 2015. i 2016, kao i dece uzrasta od godinu do pet godina i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bismo podigli procenat imunizovanih koji mora biti preko 95 odsto - rekla je dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

Ilustracija N. Cvetković

- Sada je broj vakcinisanih MMR-om oko 80 odsto, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa je oko 90 odsto pred školu, a u drugoj godini 86 odsto, što je svakako nedovoljno.

Među onima koji odbijaju imunizaciju, iako je po zakonu obavezna, najviše je protivnika upravo MMR vakcine, a ta zabluda u epidemiji 2017/18. dovela je do smrti 15 osoba, među kojima i četvoro dece mlađe od pet godina.

Morbile najtežu kliničku sliku daju upravo kod dece i kod starijih od 30 godina.

- Najugroženija su deca koja su pothranjena, koja imaju slab imunitet - upozorila je dr Maris.

- Najčešća komplikacija je upala pluća, i zbog te komplikacije bolest može da ima smrtni ishod. Kao komplikacija razvija se i upala uha.

Foto Tanjug

Epidemiolog iz Jedinice za imunizaciju Zavoda za javno zdravlje Beograda dr Ivana Begović Lazarević podseća da je MMR vakcina jedina preventiva da se spreči dalje širenje infekcije malih boginja i povećavanje broja obolelih:

- Sa dve doze vakcine osoba je zaštićena i ne može oboleti od morbila, izuzev u epidemijama koje su većih razmera gde je intenzivna cirkulacija virusa kroz populaciju, što je dokazano u epidemiji koju smo iskusili 2017. godine. Manje od pet odsto je bilo obolelih koji su kompletno vakcinisani, ali kod takvih osoba je blaga klinička slika i ne bi se prepoznale u nekim drugim okolnostima koje su van epidemije.

Begović Lazarević upozorava da je, dok se ne dostigne željeni obuhvat vakcinacijom od 95 odsto, kolektiv u riziku i da od jednog slučaja može dalje da se proširi virusna infekcija.

- Ono što treba da se radi u kontinuitetu je revizija vakcinalnih kartoteka u svim domovima zdravlja, i pozivanje dece koja nisu vakcinisana ili su nekompletno vakcinisana, da prime nedostajuću dozu. To se radi u kontinuitetu, sada treba da se isforsira i da se ona deca koja nisu vakcinisana u što kraćem roku vakcinišu - navela je Begović Lazarević.

Foto Tanjug

Blaga forma - u krevetu 10 dana

OSOBA je zarazna četiri dana pre izbijanja ospe, i četiri dana nakon izbijanja ospe.

- Čak i poslednji dan inkubacije, dan pre nego što će dobiti povišenu telesnu temperaturu, jer tako počinje klinička slika malih boginja, osoba je zarazna za svoje okruženje. Klinička slika traje onoliko koliko traje ospa, eventualno još nekoliko dana - objasnila je Begović Lazarević.

Kod osoba kod kojih nije došlo do komplikacija, kako je navela, može se reći da klinička slika traje desetak dana, dok kod onih kod kojih je došlo do kompikacija trajanje kliničke slike zavisi od samih komplikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024