NEMA VIŠE STRAHA ZA BEZBEDNOST: Posle punih devet godina, dva prihvatna centra za migrante u Šidu - ispražnjena

S. KOSTIĆ

09. 02. 2024. u 15:58

POSLE devet godina strahovanja Šiđana za svoju bezbednost, suočavanja sa razbojništvima, tučama, uništavanjem imovine, remećenjem javnog reda i mira, građani ovog pograničnog mesta, na pet kilometara od Hrvatske, konačno su odahnuli.

НЕМА ВИШЕ СТРАХА ЗА БЕЗБЕДНОСТ: После пуних девет година, два прихватна центра за мигранте у Шиду - испражњена

Foto S.K.

Migranti koji su skoro deceniju čekali i pokušavali ilegalno da se domognu zemalja Evropske unije, ali i često pravili incidente u ovom mirnom sremskom mestu, uglavnom su otišli, a ovde ih je ostalo svega tridesetak. Dva prihvatna centra "Principovac" i "Adaševci" su prazni, jedino je još u funkciji prihvatni centar "Šid".

Izbeglice sa Bliskog istoka, koje su smatrale da im je najveća šansa za ilegalni prelazak upravo preko opštine Šid, početkom godine napustile su ovde prihvatne centre i otišle iz ovog dela rejona novom rutom.

- Ni mi još ne možemo da se naviknemo da ih nema po gradu, ali izborili smo se sa migrantskom krizom. U mestu gde se nalazi prihvatni centar "Šid" je oko tridesetak maloletnika, dok u ostala dva centra nema nijednog migranta - kaže za "Novosti" Zoran Semenović predsednik Opštine Šid.

Prvi čovek Opštine, dodaje da se prihvatni centar "Principovac" neće zatvarati, niti će zasad menjati namenu, dok će se "Adaševci" adaptirati i koristiti onako kako je i predviđeno - kao motel.

Skrivali se po šumama

U tri prihvatna centra najviše je boravilo oko 3.000 migranata, a koliko je u ovoj opštini bilo ilegalnih, taj broj nikada nije mogao da se utvrdi. Migranti su se skrivali po šumama, napuštenim kućama, objektima... Sada tih "ilegalaca" nema.

- U slučaju da opet dođe do novog migrantskog talasa, izbeglice će biti smeštene samo u "Principovac", dok motel "Adaševci" koji je uz auto-put Beograd - Šid, neće više primati migrante, on će se, kako sam čuo, renovirati - priča predsednik Semenović dodajući da opštini Šid nedostaju smeštajni kapaciteti.

Od 2015. godine, kada su migranti promenili rutu i iz pravca prema Mađarskoj krenuli u Šid, građani ali i lokalno rukovodstvo stalno su se suočavali sa problemima.

Presretanja građana i otimanja novčanika, zauzimanje praznih i napuštenih građevina i pravljenje "legla" po okolnim šumama, bili su svakodnevni problemi koje su ilegalni migranti stvarali Šiđanima. Dolaskom vojske pre tri godine i to naredbom predsednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga Aleksandra Vučića, kako bi vojnici pružili pomoć MUP u obezbeđenju prihvatnih centara, situacija u ovom mestu se smirila.

- Oni su na sve moguće načine pokušavali da pređu granicu. Kačili su se na vozove u pokretu, kamione, njima je bio samo jedan cilj, a to je da uđu u zemlje Evropske unije. Nisu hteli da idu u prihvatne centre, pa su bez hrane i novca bili prinuđeni da kradu - priseća se Semenović vremena za koje misli "da je ostalo u prošlosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave