DNEVNI LIST "POLITIKA" PROSLAVIO 120 ROĐENDAN: Brojni gosti upriličili svečanost u Kolarčevoj zadužbini (FOTO)

Š.M.

24. 01. 2024. u 22:50

U ZADUŽBINI Ilije Kolarca večeras je upriličena velika svečanost povodom obeležavanja 120. rođendana "Politike", najstarijeg lista na Balkanu, osnovanog na današnji dan pre 12 decenija. Na prijemu koji su organizovali vlasnici lista Boban i Bojan Rajić prisustvovao je patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, brojni ministri u vladi Srbije, ličnosti iz kulturnog života Srbije, kao i direktorka "Novosti" Olivera Anđelković.

ДНЕВНИ ЛИСТ ПОЛИТИКА ПРОСЛАВИО 120 РОЂЕНДАН: Бројни гости уприличили свечаност у Коларчевој задужбини (ФОТО)

Foto N. Skenderija/P. Mitić

Događaj su upriličili i predsednici skupština Srbije i Republike Srpske Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiji Darija Kisić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinartva Goran Vesić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka za kulturu Maja Gojković, kao i članovi diplomatskog kora, kulturni, sportski i javni poslenici.

Sala Kolarčeve zadužbine večeras u 19 sati bila je dupke puna, a u njoj su mesto našli i oni koji su u ovih 120 godina stvarali najstariji list na Balkanu. O "Politici" su govorili direktorka Mira Glišić Simić i v.d. glavnog i odgovornog urednika Marko Albunović. Publici je predstavljen i kratki film o bogatoj istoriji lista, a priredbu su svojim nastupom ulepšali đaci mlađih razreda Osnovne škole "Jovan Sterija Popović" sa Novog Beograda.

Čestitka Rajića

Boban Rajić, vlasnik "Novosti" i "Politike" čestiteo je zaposlenima i čitaocima.

- Svim čitaocima Politike i zaposlenima čestitam jubilej, 120 godina lista "Politika" i želim da u narednim godinama zajedno očuvamo istinske vrednosti lista. Menadžment društva "Media 026" pružiće maksimalnu podršku u implementaciji savremenih trendova i sprovođenju svih neophodnih aktivnosti u cilju očuvanja liderske pozicije na tržistu kao i statusa najuticajnijeg lista i u narednim decenijama.

- U ponedeljak, 12. januara po starom kalendaru, 1904. godine, nešto posle dva po podne na beogradskim ulicama pojavio se prvi broj "Politike" po ceni od pet para - rekla je Glišić Simić. - Ulični prodavci su tog dana prvi put uzvikivali ime "Politika". Danas, ceo jedan vek i dve decenije kasnije, ona je najstariji dnevni list u ovom delu Evrope. Sigurna sam da među nama nema osobe koja na određeni način nije vezana za "Politiku", bilo direktno, ili kroz uspomene na svoje pretke i njihov odnos prema našem listu.

Kako je ona istakla, od prvog dana "Politika" je pre svega imala informativnu, ali i obrazovnu ulogu pošto je vaspitavala mnoge generacije i stvarala do njih bolje ljude.

- "Politika" je za mene u početku bila izazov, ali je profesionalni angažman prerastao u osećaj pripadnosti i lojalnosti. Biti deo "Politike" čini stalni osećaj ponosa, odgovornosti, snažne inspiracije i motivacije, ali i neprekidne stvaralačke treme, kada se nalazite pred velikim izazovom ili pred nečim čemu se neizmerno divite. "Politika" pamti vreme pre nas, beleži vreme u kojem živimo i biće hroničar vremena koje je pred nama. Zbog toga je naša misija bila da se jedinstvena istorijska građa sačuva za budućnost. Uspeli smo u tome. Digitalizovali smo milione stranica i fotografija, ne samo istorije Srbije već i čitavog čovečanstva. Tako je "Politika" ispunila svoju misiju - da bude svedok i čuvar vremena.

O najstarijem listu na Balkanu iz ugla čitaoca na svečanom skupu govorio je Jovan Rukavina iz Šapca, saradnik jedne od najstarijih rubrika, Među nama, koja traje gotovo 12 decenija. Prisutni su imali priliku i da pogledaju muzički nastup orkestra pod upravom maestra Bojana Suđića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)