OVO NIKAKO NE RADITE: Kardiolog upozorava - Sve više mladih koji dožive infarkt

Novosti online

16. 01. 2024. u 11:33

ODELjENjA kardiologije ovih dana pune mlađi pacijenti koji su doživeli infarkt, kaže kardiolog dr Predrag Mitrović za RTS. Kako ističe, očigledno je da se građani ne pridržavaju saveta lekara da vode računa o naglim izlascima iz toplog u hladno.

ОВО НИКАКО НЕ РАДИТЕ: Кардиолог упозорава - Све више младих који доживе инфаркт

Tim Klinike za vaskularnu hirurgiju u sali / Foto Z. Jovanović

Kardiolog dr Predrag Mitrović ističe da su lekari zatečeni povećanim brojem kardioloških bolesti, kao i time da je u pitanju pretežno mlađa populacija.

- Nadali smo se da će broj biti manji, od početka prošle nedelje smo imali povećan broj infarkta i kardioloških bolesti. Pacijenti očigledno ne poštuju ono na šta upozoravamo: da ne izlaze naglo iz toplog u hladno. Malo smo zatečeni! Ima malo više mlađih pacijenata, ali i oni su malo više cirkulisali - kaže dr Mitrović za RTS.

Najveća opasnost

Najopasniji je izlazak iz toplog u hladno i obrnuto, što može dovesti do grčenja krvnih sudova i kardiovaskularnih promena, tačnije, infarkta miokarda, napominje dr Mitrović. Navodi da su hronični bolesnici najugroženiji, kao i hipertoničari.

- Sva ova dinamika se javlja kada je u pitanju temperatura, a još imamo praznike i neadekvatnu ishranu, tako da sve to utiče na dinamiku krvnih sudova i na varijacije krvnog pritiska - kaže dr Mitrović.

Takođe, povećan je broj pacijenata sa gastroenterološkim problemima, što je posledica popriličnog opuštanja kada je hrana u pitanju.

- Problemi sa stomakom, sa žučnom kesom, sa pankreasom, sa jetrom. To je nekako i u skladu sa praznicima koji su bili prisutni - navodi dr Mitrović.

Kako se zaštititi

Dr Mitrović ističe da je bol znak da nešto nije u redu i da se treba obavezno javiti lekaru čim se oseti u bilo kom delu tela.

- Treba razmišljati o sebi. Kada je hladno, bolje ostanite kod kuće. Ako ne možete, polako izađite u hodnik, naviknite se na temperaturu i onda izađite u spoljnu sredinu. Što je najvažnije, kada ulazite nemojte odmah da utrčite u kuću na 21 stepen, već ostanite malo u ulazu ili u hodniku - kaže dr Mitrović za RTS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu