PREMINUO DUŠAN KOME JE KOLEGINICA TAMARA (42), PRIPADNICA "KOBRI", DONIRALA JETRU: Organi su mu otkazivali jedan po jedan

Novosti online

16. 01. 2024. u 10:39

DUŠAN Kuskovski, koji se godinama borio sa teškom bolešću, preminuo je nedavno, iako mu je koleginica iz Vojske Srbije, pripadnica elitne jedinice "Kobre", donirala deo jetre krajem aprila 2023.

ПРЕМИНУО ДУШАН КОМЕ ЈЕ КОЛЕГИНИЦА ТАМАРА (42), ПРИПАДНИЦА КОБРИ, ДОНИРАЛА ЈЕТРУ: Органи су му отказивали један по један

Foto: Privatna arhiva

Iako samohrana majka, Tamara Morović (42), iz Beograda, pripadnica elitne jedinice Vojske Srbije "Kobre", odvažna žena sa hrabrim srcem vojnika, nije oklevala ni tren u želji da spase život kolegi. Bez dvoumljenja je donirala deo jetre Dušanu Kuskovskom, obolelom od autoimune bolesti, primarnog sklerozirajućeg holongitisa.

Nažalost, iako je transplantacija bila uspešna, Dušan je izgubio životnu borbu nedavno. Tom prilikom Tamara se od njega oprostila na svom Fejsbuk profilu.

- Nije ovako bilo planirano. Današnji dan smo trebali zajedno slaviti - kratko je navela uz tri njihove zajedničke fotografije.

Podarila im najlepšu godinu u životu

Govoreći za "Novosti", ona je otkrila da je u razgovoru sa Dušanovom ženom saznala da im je, uprkos svemu, podarila najlepšu godinu u životu.

- Dušanova supruga mi često govori da sam im podarila najlepšu godinu u životu. Svaki dan im je bio poklon, otkako sam im vratila nadu. Makar smo pokušali da zajedno dotaknemo cilj. Nije mala stvar kad ti neko u najtežoj situaciji obeća da će dati sve od sebe. Bar sam im vratila nadu - rekla je Tamara.

Karijeru prekinuo 2017. godine zbog bolesti

- Dugo je tražio donora za operaciju u Beču, a novac je obezbedio vojni fond zdravstva. Rečeno mu je da dođe sa donorom. Posle nekog vremena, rekao mi je da ga još traži. Pomislila sam na njegove ćerkice, da treba da rastu uz oca, setila sam se da smo ista krvna grupa, i prelomila. Svesno sam ušla u rizik - priča Tamara.

Kako kaže, priprema za transplantaciju bila je puna izazova.

- Prijavila sam se na VMA. Počele su dugotrajne provere, analize kompatibilnosti naših organa - kaže Tamara. - Dugo je trajalo odobravanje zahteva za intervenciju u Austriji, a svaki trenutak Dušanu je bio dragocen. Odbili su nas zbog sumnje od komplikacija i stava etičke komisije da se ukoliko donor i pacijent nisu u rodbinskoj ili emotivnoj vezi, zahtev za transplantaciju ne prihvata. Dušan je izgubio nadu i potražio pomoć u Turskoj. Ubrzo je stigao pozitivan odgovor iz bolnice - priseća se ona.

Delili su bol i nadu

Atmosfera u sobi u kojoj su ležali bila je prožeta žudnjom za životom i borbom sa sopstvenim telom.

- Noći su bile beskrajni okeani bola. Nismo imali snage za duge razgovore. Svaki naš uzdah i jauk postajali su dijalog. Delili smo tišinu, bol i nadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)