DUNAV NAPRAVIO HAOS U REGIONU, BUDIMPEŠTA POD VODOM: RHMZ otkriva prete li poplave Srbiji (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

29. 12. 2023. u 15:48

SKORO 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti. Generalni direktorat za vodoprivredu Mađarske saopštio je da je "zabeležena velika količina padavina u pritokama Dunava i sneg se topio zbog blagog, ali vlažnog vremena, pa je poplava došla ranije u ovu zemlju. Odmah se postavilo pitanje preti li izlivanje Dunava i Srbiji.

ДУНАВ НАПРАВИО ХАОС У РЕГИОНУ, БУДИМПЕШТА ПОД ВОДОМ: РХМЗ открива прете ли поплаве Србији (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav dostigao 6,93 metra, što je najviši nivo vode od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, skoro 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti.

Šta kaže RHMZ?

Kako je saopšteno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Dunav je danas na najvišoj tački kod Apatina i to na 617 centimetara, a u narednim danima očekuje se umereni porast. Najviši nivo se očekuje u ponedeljak, 1. januara, i to oko 655 cm, a granica vanredne odbrane od poplave na ovom mestu iznosi 750 centimetara.

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji i manjem opadanju sa tendencijom porasta naredna četiri dana, a vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna četiri dana.

Kada je reč o vodostaju Save, on je, prema podacima RHMZ-a, u opadanju sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

Vodostaj Velike Morave je u manjem opadanju sa tendencijom manjeg opadanja i stagnacije naredna tri dana.

- Vodostaj na Dunavu je u domenu visokih, na Savi u domenu od srednjih do visokih, na Tisi u domenu srednje visokih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - navode iz RHMZ-a.

Kako dodaju, temperature vode na rekama u Srbiji kreću se na Dunavu oko 4,2°S, na Savi oko 6,5°S, na Velikoj Moravi oko 5,3°S, na Tisi oko 4,0°S i na banatskim vodotocima oko 4,6°S, što je oko prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine, preneo je Blic.

BONUS VIDEO: POTOPLjENI PUTEVI, AUTOMOBILI POD VODOM: Vanredna situacija na jugu Indije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!