HRVATSKA ZVERSTA PROTIV SRBA: Svedočanstvo dr Prvislava Grizogona o genocidu u NDH

Piše: Dr Nikola Žutić

10. 12. 2023. u 07:00

UŽASNUT SAZNANjIMA o hrvatskom genocidu nad pravoslavnim Srbima, bivši jugoslovenski ministar dr Prvislav Grizogono uputio je iz Zemuna 8. februara 1942. pismo nadbiskupu Stepincu.

ХРВАТСКА ЗВЕРСТА ПРОТИВ СРБА: Сведочанство др Првислава Гризогона о геноциду у НДХ

dr Prvislav Grizogono (desno) sa Tomašem Masarikom , Foto Profimedija, Muzej genocida, Dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“ i Vikipedija...

Sa sadržinom pisma prethodno je bio upoznat i predsjednik Kraljevske vlade u Londonu Slobodan Jovanović, koji je o pismu obavijestio i potpredsjednika Kr. vlade, Hrvata dr Juraja Krnjevića. Jovanović mu je, između ostalog, saopštio da se "ustaška zvjerstva najbolje vide iz pisma Hrvata Prvislava Grizogona". Do jugoslavenske vlade stizale su informacije da Stepinac nije ništa preduzeo po ovom pismu, ali je zato u međuvremenu napisao poslanicu koju je uputio "dušobrižnom kleru" povodom imendana poglavnika Pavelića. Pravnik i istoričar dr Milan Bulajić je zaključio da se iz Stepinčeve poslanice može vidjeti da mu "nije ni malo bilo stalo da preduzima ma kakve mere da bi zaustavio pokolje i zverstva u kojima prednjači katoličko svećenstvo". Sa sadržinom Grizogonovog pisma bilo je u junu upoznato i britansko Ministarstvo inostranih poslova, preko Ronalda Kembela. U propratnom aktu britanskog Forin ofisa stajalo je da je kopija primljena iz najpovjerljivijeg izvora "i mi je ovde objavljujemo da ponudimo, civilizovanom svetu, još jedan šokirajući dokaz najbrutalnijih i životinjskih zločina izvršenih nad nenaoružanim, nezaštićenim srpskim civilima od strane hrvatskih nosilaca hiljadugodišnje kulture" .

U SLUŽBENOJ BILjEŠCI "Hrvatska zvjerstva protiv Srba", predstavnik britanskog Forin ofisa (R. Alen) napisao je 23. jula 1943. svojom rukom da se "sa žaljenjem može konstatovati da sve što je navedeno u priloženom pismu odgovara istini u vezi sa onim što se u ovoj zemlji dešava više od godinu dana".

Nikola Rušinović, Foto Profimedija, Muzej genocida, Dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“ i Vikipedija...

Interesantno je da je Grisogonovo pismo dospjelo i do ustaške vlade na osnovu izvještaja Župske redarstvene oblasti u Gospiću, od 14. aprila 1943, u kojem se kaže: "Na području kotara Otočac među pravoslavnim pučanstvom u zadnje vrijeme rasturan je letak napisan sa latinicom pisaćim strojem i umnožen na šapirografu, koji letak predstavlja pismo dr Grizogona dr Alojziju Stepincu, u kojem se iznose zvjerstva Hrvata prema Srbima, te apelira na dr Stepinca da poduzme potrebno kako bi se sprečilo dalje klanje nevinih Srba".

Bulajić u svojoj knjizi "Jasenovački mit Franje Tuđmana" navodi početak i kraj pisma, koji glase: "Pišem Vam kao krišćanin kršćaninu, kao čovjek čovjeku. Nakanjujem se mjesecima na ovo čekajući hoće li prestati stizati užasne vijesti iz Hrvatske, kako bi se mogao sabrati i mirnije pisati", pa završava sljedećim riječima: "Napisao sam vam ovo pismo da spasim svoju dušu, a Vama ostavljam da tražite i nađete puta za spasenje svoje duše.

Najprije čovjek i dobar kršćanin, a onda dobar Hrvat. Dr Grizogono, s. r."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić