DRŽAVA PAMTI HEROJSTVO: Kadinjača, 82 godine kasnije (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

29. 11. 2023. u 13:43

U MEMORIJALNOM kompleksu Kadinjača kod Užica, izginulim mladićima iz Užica i drugih krajeva Srbije održan je pomen. Borci užičkog Radničkog bataljona, Posavskog odreda i Oraške čete, njih više od dve stotine, stradali su 29. novembra 1941. godine za nepuna dva časa braneći Užičku republiku, jedinu slobodnu teritoriju u pokorenoj Evropi.

ДРЖАВА ПАМТИ ХЕРОЈСТВО: Кадињача, 82 године касније (ФОТО)

N.Janković

U memorijalnom kompleksu Kadinjača izginulim mladićima iz Užica i drugih krajeva Srbije održan je pomen, uz visoke državne i vojne počasti veliki broj građana odao je poštu običnim ljudima koji su pre 82 godine u ime slobode postavili temelje poratnoj Evropi.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, uz pratnju vojnog orkestra i počasnu četu Vojske Srbije položeni su venci na spomen-kosturnicu...

Komemoraciju postradaloj mladosti organizovali su odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grad Užice i Narodni muzej Užice. Na Kadinjači našli su se brojni građani iz Užica i zlatiborskog kraja, predstavnici vojske, policije, lokalnih samouprava, SUBNOR-a, antifašističkih udruženja iz Srbije, Hrvatske, Slovenije…

- Pod parčetom smo neba, na komadu zemlje koji je tih krvavih godina bio jedini slobodan na evropskom tlu. Podseća nas ovo mesto da je čuvanje srpskog naroda gde god da živi, apsolutni prioritet. Kadinjača je trajni simbol našeg nacionalnog karaktera, podsetnik da je naš narod uvek na pravoj strani istorije - rekla je u ime vlade Srbije Sanja Lakić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Za SUBNOR, Kadinjača je bila i ostala sveto mesto, koje pokazuje odnos srpskog naroda prema slobodi.

- Prva nemačka ofanziva, a Nemci su je zvali „Operacija Užice“, pokrenuta je sredinom septembra 1941. i trajala je do decembra iste godine – naglasio je pukovnik Zoran Jakovljević, član predsedništva Udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije.

Usledilo je podsećanje: prostirala se slobodna teritorija Užičke republike od Drine na zapadu do Morave na istoku, od Skrapeža na severu do Uvca na jugu. Tokom 67 dana trajanja republike, najveći grad zapadne Srbije bio je centar ustanka: odatle je raširena mreža narodnooslobodilačkih odbora širom Srbije, a u Užicu je boravio Vrhovni štab, u tri smene radila je jedina fabrika municije, štampana je „Borba“, pokrenut je propagandni rat…

Uoči stradanja na Kadinjači, obavljena je u gradu i selima opšta mobilizacija muškaraca starih od 18 do 40 godina. U svakom mestu postojala su dva stola, partizanski i četnički, a vojni obveznici su slobodno birali u koji antifašistički pokret će se uključiti. Međutim, u to vreme dolazi do zaoštravanja sukoba, ideološki rat prerasta u građanski, njegov početak će označiti bitka na Trešnjici pet kilometara od Užica, 2. novembra 1941. godine. Ostalo je istorija koju su pisali pobednici.

Prošlo je više od osam decenija od pogroma na Kadinjači, uz imena žrtava, istorija je zapamtila da je Užice, nakratko, bilo jedino preostalo svetlo u tami Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)