PLAN „Z -4“ ENIGMA I DAN DANAS :Istoričar Ognjen Karanović o neuspelom mirovnom dokumentu za RSK (VIDEO)

J. S.

28. 11. 2023. u 22:08

NI posle trideset godina od prezentovanja predloga mirovnog plana zaraćenim stranama u građanskom ratu u bivšoj jugoslovenskoj republici Hrvatskoj, nisu prestale rasprave u vezi sa determinisanjem karaktera datog dokumenta, koji je u istoriografiji i publicistici ostao upamćen pod nazivom „Z-4 plan".

ПЛАН „З -4“ ЕНИГМА И ДАН ДАНАС :Историчар Огњен Карановић о неуспелом мировном документу за РСК   (ВИДЕО)

KCNS

Istoričar Ognjen Karanović ističe da su  u stručnoj i široj javnosti ostala sporenja u vezi sa svrsishodnošću datog dokumenta i mogućnostima za njegovu implementaciju.

- Navedena sporenja neumitno korespondiraju sa nedoumicama u vezi sa svrsishodnošću osnivanja Republike Srpske Krajine i njenog održavanja u periodu između 1991. i 1995. godine. Karanović je pružio analizu krucijalnog pitanja prirode datog predloga mirovnog plana. Naime, predavač je ukazao na stepen štetnosti u odnosu na status i sumornu sudbinu Republike Srpske Krajine, a u kontekstu fijaska tadašnjeg mirovnog procesa u Hrvatskoj i Krajini.- kaže Karanović.

Pošto je  predstavio pozicije svih političkih faktora uključenih u ratni sukob, a u vezi sa njihovim odnosom prema predlogu mirovnog plana „Z-4", Karanović je ponudio zaključak koji  otkriva neupitnu relaciju pitanja sudbine Republike Srpske Krajine sa tokom i potencijalnim završetkom građanskog rata u Bosni i Hercegovini.

- Zapravo, danas je sasvim jasno da bi sudbina Republike Srpske Krajine bila povoljnija da je do kraja 1993. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini. Mogli bismo da razgovaramo i o uspehu ali i o postojanosti Krajine da je taj rat u susednoj državi završen apsolutnom pobedom Republike Srpske. –zaključio je ovaj istoričar.

Predavanje msr Ognjena Karanovića „Z-4 Plan i republika Srpska Krajina – srpsko-hrvatski odnosi na kraju XX veka" može s epogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024