Cela Srbija treba da vidi šta su stavili ispred učionice u Vojvodini

Promo

22. 11. 2023. u 16:00

Stara izreka “na mlađima svet ostaje”, nikada nije zvučala optimističnije nakon vesti iz Osnovne škole “Braća Novakov” u Silbašu. Malo mesto u okolini Bačke Palanke može da se pohvali da su učenici zajedno sa nastavnim osobljem ovog leta čitavom društvu održali čas brige o životnoj sredini.

Цела Србија треба да види шта су ставили испред учионице у Војводини

FOTO: Promo

- Naši učenici su zajedno sa nastavnicima prikupili su 1.000 kilograma reciklažnog papira i veeeeliku količinu čepova koji su prosleđeni ekipi “Čepom do osmeha”, pohvalila je svoje đake učiteljica Dara Krunić.

Njihov dobar primer nije stao na tome. Oni su odlučili da u mlađe generacije usade dugotrajnu svest o značaju reciklaže za životnu sredinu.

- Svaka učionica pored kante za smeće ima dve kante za papir i za plastiku. U zbornici se nalazi kutija za baterije. Iako su mnogi sumnjali u akciju ispalo je odlično i ovo nastavljamo da radimo i u predstojećoj školskoj godini - objasnila je Dara Krunić, a preneo je Instagram profil “Okrenimo na čisto”.

Dve učiteljice su imale za cilj da motivišu decu da pomognu životnoj sredini, ali i vršnjacima koji imaju posebne potrebe i u tome su i uspele.

- Zaista smo koleginica i ja dale sve od sebe da uspemo u tome. I verujte da smo i kolege i decu motivisale obezbedile mnoooogo lepih nagrada i zaista je sve bilo prelepo. Ovakve priče treba da dođu do svih škola. Ovo jeste zahtevno ali je lepo, deca su bila toliko srećna. A uradismo dobro delo  I za decu sa posebnim potrebama i za našu planetu - zaključuje učiteljica.

FOTO: Promo

Značaj prikupljanja i reciklaže papira

Prikupljanje starog papir za reciklažu u Srbiji ima dugu istoriju. Da li ste znali da Fabrika kartona Umka proizvodi i reciklira karton već više od 80 godina te da je njena osnovna sirovina upravo stari papir? Gotovo 60% svoje sirovine fabrika prikuplja na teritoriji naše zemlje. Fabrika kartona Umka je najveći recikler ambalažnog otpadnog papira i kartona u Srbiji, sa mogućnošću reciklaže i preko 500 tona dnevno!

Životni ciklus papira počinje sečom drveća, nastavlja se proizvodnjom celuloze tokom koje se troši velika količina vode (primera radi, za izradu jednog papira A4 formata potroši se 10 litara vode), a u najgorem slučaju njegov životni vek se završava spaljivanjem ili odlaganjem na deponije usled čega dolazi do ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu. Dobra vest je da ovako pesimističan životni ciklus može da se zaustavi upravo reciklažom.

FOTO: Promo

Reciklažom 1 t starog papira sačuva se 17 stabala. Reciklažom iste količine kancelarijskog papira sačuva se 24 stabla, uštedi se 4.200 kW električne energije i 32.000 l vode. Za proces reciklaže potrebno je 40 odsto manje energije nego za proizvodnju papira od celuloze. Emisija zagađujućih materija u vazduh je za oko 75 odsto manja u odnosu na proizvodnju hartije od primarnih vlakana (celuloze).

Dakle, otpad je neophodno razdvajati prema vrstama jer samo odovojeno sakupljen otpad predstavlja sirovinu koja se može iskoristiti i reciklirati. Reciklaža starog papira predstavlja lek, ona nije magičan štapić i neophodno je da ispunimo određene uslove kako bi bila uspešna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024