OSTAVILI DUBOK TRAG U SRPSKOJ ISTORIJI: Stefan Dečanski i kneginja Milica preminuli na današnji dan

D.B.M.

11. 11. 2023. u 17:24

PRE mnogo vekova, na današnji dan, preminule se dve važne ličnosti iz porodice Nemanjića.

ОСТАВИЛИ ДУБОК ТРАГ У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ: Стефан Дечански и кнегиња Милица преминули на данашњи дан

Foto: Vikipedija

Srpski kralj Stefan Uroš III Nemanjić, poznatiji kao Stefan Dečanski umro je 1331. pod nerazjašnjenim okolnostima u tamnici u Zvečanu, dok je kneginja Milica Hrebeljanović, žena kneza Lazara i ćerka kneza Vratka Nemanjića, u narodnoj tradiciji poznatijeg kao Jug Bogda, poslednje dane provela je u manastiru Ljubostinja, gde je preminula 1405. godine.

Stefan Uroš je vladao od 1322. do 1331. godine. Pošto je njegova zadužbina manastir Visoki Dečani, nazvan je Dečanski. Njegov otac bio je kralj Milutin, ali se ne zna sa sigurnošću ko je bila njegova majka. Postoji više verzija o smrti Stefana Dečanskog, a jedna od njih je da je ubijen po naredbi njegovog sina Dušana Silnog.

Foto: S.Babović,Biblioteka Jefimija

 


Kad je knez Lazar poginuo u Kosovskoj bici, Milica je upravljala narodom i državom, jer su joj sinovi bili još deca. To su za državu bila teška vremena. Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Tada je mogla da napusti državne poslove. Otišla je sa svojom rođakom Jefimijom u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala. U njemu se zamonašila i dobila ime Evgenija. Pred smrt primila je monaški zavet velike shime i dobila novo ime Efrosinija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)