STIŽE STRMOGLAVI PAD TEMPERATURE: Ovog dana ide i do 30 stepeni, a onda se menja sve, stiže zahlađenje i kiša

Novosti Onlajn

07. 10. 2023. u 17:27

IZA nas smo ostavili rekordno topao septembar, kada su temperature bile za pola stepena više nego u prethodnom najtoplijem septembru u istoriji. U oktobar smo ušli takođe sa toplim vremenom, a kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu rekao je meteorolog Slobodan Sovilj.

СТИЖЕ СТРМОГЛАВИ ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ: Овог дана иде и до 30 степени, а онда се мења све, стиже захлађење и киша

FOTO: AP/Tanjug

- Možda se može reći da će se u narednih desetak dana zadržati relativno stabilno vreme. Pred nama je i dalje period sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti, što znači prijatne oktobarske temperature. Ovakvi vremenski uslovi će imati sve karakteristike miholjskog leta. Ipak, ono što bih napomenuo, jeste da će samo u nedelju do naših krajeva stići oblačni sistem kao deo ciklonske cirkulacije sa istoka Evrope. To može dovesti do kratkotrajnih kiša ili pljuskova, mada će padavine biti retke i u većini mesta ih neće biti - rekao je Sovilj.

Osvrnuo se i na drastičan, ali kratktrajan pad temperature početko sledeće nedelje.

- Pad temperature će biti kratak, ali intenzivan. Praktično, ponedeljak sledeće sedmice će biti jedini dan sa maksimalnim temperaturama ispod 20 stepeni. Biće hladnih jutara, ali u svim ostalim danima u narednih desetak dana možemo očekivati prijatne temperature - rekao je Sovilj.

Objasnio je šta je uticalo na to da septembar bude toliko topao:

- U Srbiji, temperature su bile čak 4 do 5 stepeni više u odnosu na prethodnih 30 godina. U Beogradu je ovaj septembar bio treći najtopliji od početka merenja, malo topliji nego 1918. i 2011. godine. Međutim, u Vojvodini je bio najtopliji od 1888. godine, od početka meteoroloških merenja. Imali smo mnogo letnih dana, sa Beogradom koji je zabeležio čak 27 dana sa maksimalnim temperaturama preko 25 stepeni, dok su neka mesta u Vojvodini imala 28 ili 29 takvih dana. Takođe, imali smo i mnogo tropskih dana, sa 11 dana u Beogradu kada je temperatura prelazila 30 stepeni - istakao je.

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPOZORENJE VOZAČIMA - POČINJE NOVA AKCIJA MUP-A:  Od ovog datuma sprovodiće se pojačana kontrola svih prekršaja