AMBER ALERT POD IMENOM "PRONAĐI ME" STUPA NA SNAGU 1. NOVEMBRA: Evo šta sve treba da znate o sistemu

Novosti online

03. 10. 2023. u 20:13

U SRBIJI godišnje nestane više od 1.000 dece. Najveći broj njih bude pronađen, ali jedan broj dece nikada se ne vrati svojoj kući.

АМБЕР АЛЕРТ ПОД ИМЕНОМ ПРОНАЂИ МЕ СТУПА НА СНАГУ 1. НОВЕМБРА: Ево шта све треба да знате о систему

Foto: Ilustracija/Unsplash

 Jedini sistem u svetu koji je funkcionalan jeste Amber Alert koji obaveštava javnost o nestanku, a sistem pokreće država, tj. policija ili tužilaštvo. Takav sistem pod imenom “Pronađi me” u Srbiji će biti implementiran od 1. Novembra.

Ukoliko roditelji prijave nestanak deteta, a ispune se određeni kriterijumi koji je ustanovila policija I radna grupa koja je radila na implementaciji samog sistema, pokreće se sistem “Pronađi me”.

Automatski će biti pokrenut ukoliko je nestalo dete mlađe od 7 godina, kao I ukoliko je dete mlađe od 18 godina, a ima neki oblik invaliditeta ili prima terapiju. U prvoj fazi će u samom sistemu učestvovati mediji, mobilni operateri, železničke I autobuske stanice, kao I Aerodrom Nikola Tesla.

- Što se tiče medija, oni će dobiti formatirani poster koji će imati sve informacije o detetu I njegovu fotografiju. U prvih 8 sati, to će morati da objavljuju svakih 30 minuta. Nakon toga nastavljaju svakih sat vremena, sve do isteka 48 h - rekao je Igor Jurić iz Centar za nestalu i zlostavljanu decu. Više od milion građana, podržalo je putem društvenih mreža kampanju za uvođenje sistema "Pronađi me", kao odgovor na inicijativu koju je pokrenuo Centar za nestalu i zlostavljanu decu. Svi su saglasni da je sistem neophodan I svi su I te kako dobro upućeni u situaciju. Ne razgovaraj sa nepoznatim ljudima”, to smo kao deca verovatno svi čuli od svojih roditelja. Međutim, da li njime možemo preduprediti otmicu deteta? Stručnjaci tvrde da je odnos roditelja I deteta od ključne važnosti I da može sprečiti napade predatora koji su poznati deci.

- Vrlo je bitno da roditelji usklade otvoren odnos, s podrškom I razumevanjem. Kao I da se spuste na nivo deteta, a ne da komentarišu samo u moje vreme nije bilo tako, ja tako nisam. Nego da razmisle kakvo je vreme sada I da vide kroz kakve probleme to dete prolazi I da stvore odnose podrške I da dete šta god uradi može da im kaže - rekla je Dragana Ivanović, psiholog I psihoterapeut. Poenta samog sistema, osim pronalaska deteta naravno, jeste i da se uključuju građani i zajednica kako bi svi kolektivno pomogli policiji u potrazi. Iskustva iz drugih zemalja su ohrabrujuća i pokazuju da je uspešnost 96 posto od momenta kada se pokrene sistem.

(Alo)

BONUS VIDEO: PALI PRVI POLjUPCI - Zoran Marjanović izašao iz pritvora, dočekala ga devojka Zorica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu